Een wearable om epilepsie te diagnosticeren.

30 september 2016
Nieuws

Epilepsie is een aandoening waar ongeveer 50 miljoen mensen wereldwijd aan lijden. Mensen met epilepsie krijgen hevige toevallen die kunnen leiden tot lichamelijk letsel. Deze aanvallen zijn moeilijk te voorspellen.

Dataiku en Bioserenity, twee Franse startups, hebben de handen ineengeslagen om een draagbaar apparaat te creëren die de patiënt monitort. Dit apparaat controleert patiënten thuis in real time en zorgt voor continue EEG registraties, waardoor neurologen een kijkje krijgen in wat er gaande is in de hersenen van de patiënt.

Het apparaat genaamd "Neuronaute", combineert smart clothing uitgerust met biometrische sensoren, een mobiele app om de gegevens te verzamelen en een cloudplatform genaamd Medata.lab dat de data analyseert en deelt met artsen.

"Data dat gedeeld wordt door de cloud kan op elk moment door de arts die verantwoordelijk is voor de patiënt worden geraadpleegd", schrijft Bioserenity op haar website. "De arts kan de gegevens gebruiken voor een geoptimaliseerde diagnose en kan de reactie op een medische behandeling zien en aanpassen in real time waar nodig."

Tien miljard metingen per dag

Zo’n apparaat genereert veel data, 126 miljoen metingen per uur om precies te zijn. Deze hoeveelheid data leidt tot een gigabyte aan gegevens voor elk apparaat. Het cloudplatform kan tot 10.000 van deze apparaten tegelijkertijd verwerken, wat gelijk staat aan tien biljoen metingen per dag.

Het product ontving veiligheidscertificaten voor Europa, maar is nog niet beschikbaar in de Verenigde Staten. Verschillende ziekenhuizen in Europa zijn nu het apparaat aan het testen. "Het project is bijzonder belangrijk voor ons omdat het ons is in staat stelt deel te nemen aan de ontwikkeling van wat zeer belangrijke transformaties voor de gezondheidszorg zouden kunnen zijn," zegt Florian Douetteau, CEO van Dataiku. "Samen met Bioserenity laten we zien dat het juiste gebruik van de gegevens kan leiden tot een doeltreffender wereld van de geneeskunde en de gezondheidzorg in de toekomst."