Eerste draagbare vitamine D coach

22 november 2016
Nieuws

Start-up e-Senses en Holst Centre hebben samen de Helios smart ring ontwikkeld. De Helios ring is de eerste draagbare vitamine D coach en helpt mensen met een gebrek aan vitamine D. Met de ring is het mogelijk de hoeveelheid zonlicht, daglicht en vitamine D van een dag bij te houden.

Meer dan een miljard mensen ervaren een tekort aan vitamine D. Een veranderende levensstijl draagt hieraan bij; werk en vrije tijd spelen zich steeds vaker binnen af. Vitamine D is essentieel voor sterke tanden, spieren en botten. Daarnaast helpt het kanker voorkomen. Onze huid produceert vitamine D wanneer deze in contact komt met zonlicht. Zonlicht heeft daarnaast bewezen positief effect op immuunsystemen en mentale en fysieke gezondheid. Teveel zonlicht is echter ook niet de bedoeling; de mens moet zich blijven beschermen tegen schadelijke Uv-stralen. De Helios smart ring helpt bij het managen van precies genoeg zonlicht, daglicht en vitamine D.

Slimme ring

Industriële designer van e-Senses, Albert-Jan van Dijk, ontwierp een ring met een tijdloos design. De ring volgt de blootstelling van de drager aan zonlicht en daglicht. Ook houdt het de hoeveelheid aangemaakte vitamine D bij. Dit berekent de ring aan de hand van een vooraf ingevuld profiel, waarin de drager aangeeft welk van de zes huidtypes het meest overeenkomt met die van de drager. Ook het soort kleding en zonbescherming staat in het profiel aangegeven.

De Helios app

De ring is gekoppeld aan een applicatie op de telefoon van de gebruiker. Deze app huisvest een persoonlijke vitamine D coach, een daglicht coach en een zonlicht coach.  De vitamine D coach toont hoeveel vitamine D de drager elke dag verbruikt. Dit is ook op andere schalen te zien; afgestemd per minuut, dag, week, maand en jaar. De coach motiveert je door persoonlijke notificaties om zoveel mogelijk vitamine D te nuttigen, zonder te verbranden in de zon.

De daglicht coach berekent de minimale hoeveelheid daglicht die de drager nodig heeft en laat zien welk percentage daarvan bereikt is. Ernaast staat weergegeven hoe lang de drager buiten moet zijn om 100% te behalen. De daglicht coach motiveert de gebruiker middels notificaties om vaker naar buiten te gaan. Ook hiervan is een dag-, week-, maand- en jaaroverzicht te vinden.

De persoonlijke zonlicht coach meet de sterkte van de zon. Dit onderdeel toont op elk moment en op elke plek de Uv index. Hier is ook inzichtelijk gemaakt hoe lang de gebruiker buiten kan blijven zonder schade van de zon op de lopen. Een apart zonnebrandmenu kan de gebruiker invoeren of er gebruikt gemaakt wordt van zonnebrand. Op basis hiervan geeft de zonlicht coach eveneens notificaties. Het is in te zien hoeveel uren veilig en onveilig in de zon worden doorgebracht, per dag, week, maand en jaar.

Samenwerking

Holst Centre bracht hun expertise op het gebied van miniaturisatie van elektronica binnen de samenwerking. Het bedrijf hielp e-Senses met het onderzoeken van technologische opties. Nederlands start-up bedrijf e-Senses kreeg zo de kans hun innovatieve idee te realiseren.  De Helios ring is gemaakt van anti-allergie en krasvrij polymeer materiaal. De ring is waterbestendig en verkrijgbaar in 12 maten.

###Smart-Vitamin-D-Ring###