Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Eerste Lea robotrollator uitgereikt aan Maartenskliniek

Tijdens de ICT & Health World Conference op 22 juni in Den Haag heeft Robot Care Systems haar eerste Lea-robotrollator voor de zorg uitgereikt aan bestuurder Mark Van Houdenhoven van de Sint Maartenskliniek. Met deze overhandiging bestempelde het Haagse Robot Care Systems het partnerschap dat zij, na een intensieve pilot van een jaar, aangaat met de kliniek.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

In de eerste fase van het partnerschap ligt de focus op het verder ontwikkelen van de robotrollator, op basis van aanbevelingen van therapeuten van de Sint Maartenskliniek. Met behulp van Lea (Lean Empowering Assistent) moeten revalidatie-patiënten in staat gesteld worden om vaker, zelfstandiger en veiliger loopoefeningen doen. De inzet van de persoonlijk zorg-assistent verhoogt hiermee niet alleen de kwaliteit van de behandeling maar bespoedigt ook het herstel van de patiënt.

Lea ondersteunt bij opstaan, lopen

Lea is ontwikkeld door Robot Care Systems, opgericht door robotexpert Maja Rudinac. Drie jaar geleden begon zij samen met haar team met de ontwikkeling van de persoonlijke zorg-assistent. Het doel was duidelijk: door inzet van technologie de kwaliteit  van leven verbeteren voor mensen die door ziekte, een ongeval of ouderdom slecht ter been zijn. Lea ondersteunt bij het opstaan en lopen, stimuleert beweging, voorkomt vallen en biedt functies zoals beeldbellen om sociale contacten te stimuleren.

In het voorjaar van 2017 startte Robot Care Systems een pilot op de afdeling neurorevalidatie van de Sint Maartenskliniek, om te onderzoeken hoe de persoonlijke zorg-assistent bij kon dragen aan behandeling van revalidatie patiënten. De pilot is gesteund door zorgverzekeraar CZ, die ook voordelen ziet in de snellere en betere revalidatie met Lea.  Afgelopen voorjaar wilde RCS de eerste robotrollator op de markt brengen.

Vaker en zelfstandiger loopoefeningen

Een belangrijk voordeel van Lea bleek tijdens de pilotfase dat patiënten vaker en zelfstandiger loopoefeningen konden uitvoeren, mede dankzij de steun en de detectiefunctie die de zorg-assistent biedt.  Lea is voorzien van sensoren en een intelligent systeem, waardoor zij weet hoeveel steun zij moet geven bij het (op)staan en lopen, obstakels kan detecteren en zelfstandig naar de gebruiker toe kan komen.

“We hebben in de Sint Maartenskliniek gezien dat Lea ook ondersteunt bij de stabiliteit van de houding/beweging van de revalidant, en ze kan ook helpen om het looptempo te doseren wat een stukje extra veiligheid geeft voor de revalidant,” vertelt Nydia van As, coördinator paramedici van de Sint Maartenskliniek. “Het kunnen dansen met Lea is ook absoluut een leuke toegevoegde waarde. Met de nog verder te ontwikkelen tools kan Lea bijdragen aan de behandeling van revalidatie patiënten. Dit beperkt zich niet tot obstakel-detectie maar we denken ook aan toegevoegde oefenvormen en signaleringen voor bijvoorbeeld looptijd en/of loopafstand.”

Co-creatie in eerste fase

Het partnerschap tussen de organisaties is in de eerste fase gebaseerd op co-creatie. Daarin komt de kennis van de therapeuten uit de behandelpraktijk samen met de expertise van de ontwikkelaars op het gebied van robotica, om Lea Trainer voor de revalidatie-markt te realiseren. Nydia van As: “Dit trainersmodel van de Lea draagt bij aan een goede en veilige manier van training in een revalidatiesetting. De Lea Trainer wordt dan een verlengde arm van de individuele en groepsbehandelingen van patiënten.”

ICT&health World Conference

Op 22 juni waren zowel de Sint Maartenskliniek als Robot Care Systems vertegenwoordigd op de ICT&health World Conference in Den Haag. Hierbij staat de ontwikkeling van de zorg door technische ontwikkelingen centraal.  Aan het einde van de dag werd de eerste Lea voor de revalidatie door Maja Rudinac, CEO van Robot Care Systems, uitgereikt worden aan Mark Van Houdenhoven, bestuurder van de Sint Maartenskliniek, op de stand van Robot Care Systems.

Robocare Lea Mark van Houdenhoven

Van Houdenhoven hield in de avond nog  een keynote met de titel ‘De cruciale stappen om technologieën en innovaties succesvol in de zorg te laten landen!’. Daarbij maakte hij onder meer de vergelijking tussen geslaagde digitale innovaties en de introductie van de flop, de achterwaartse sprong bij het hoogspringen. Daarmee was het mogelijk om veel hoger te springen. De Fosburyflop was al eerder bedacht dan de introductie in 1968. maar de introductie van een opvangkussen achter de hoogspringlat maakte het pas mogelijk om de sprong ook te gebruiken.

Cruciale stappen succesvolle innovatie

Zo’n introductie van een kussen was een cruciale stap om innovatie succesvol te laten landen. Van Houdenhoven wees onder meer op het verschil tussen een met sensors uitgerust kunstbeen van een vele tienduizenden euro’s en een vergelijkbaar ledemaat van enkele honderden dollars. Van die laatste zijn er wereldwijd al rond de 250.000 verkocht, terwijl dat dure been wellicht nooit meer dan een paar duizend mensen zal helpen. Een cruciale stap is in dit geval dus het betaalbaar maken van digitale zorg.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen