Eerste niet-invasieve apparaat meet risico vitamine K-tekort

11 februari 2017
Nieuws

VitaK Innovation in Life Science, een spin-off van de Universiteit Maastricht, heeft de Vita K Meter gelanceerd, het eerste niet-invasieve apparaat om het risico op vitamine K-tekorten vast te stellen. Vitamine K2 heeft invloed op het voorkomen van hart- en vaatziekten. Zo’n veertig procent van de bevolking loopt risico op aantoonbare schade door vitamine K-tekorten. Met het nieuwe apparaatje kunnen zorgverleners snel en eenvoudig vaststellen of iemand in die risicogroep valt, aldus Drs. Mehrdad Omidvar CEO van VitaK.

Eerder toonde VitaK al in talloze wetenschappelijke artikelen aan dat verhoogde vitamine K2-inname de volksgezondheid kan bevorderen en kan bijdragen aan het terugdringen van sterfte aan hart- en vaatziekten. Vitamine K2 zit met name in kaas en kwark. Met het ontwikkelen van innovatieve apparaten wil VitaK helpen de volksgezondheid te bevorderen. Dergelijke ‘Point Of Care’ apparaten maken het mogelijk onderzoekuitslagen direct bij de patiënt te verkrijgen, zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een laboratorium.

De Vita K Meter wordt op de vingertop geklemd en analyseert binnen twee minuten de toestand van de bloedvaten nauwkeurig. De meter is gebaseerd op de Accelerated PlethysmoGraphy (APG) technologie, waarin de pulsaties van de bloedstroom in de kleine bloedvaatjes van de huid gebruikt worden om de vaatkarakteristieken in kaart te brengen. VitaK Innovation in Life Science is de eigenaar van de patentaanvraag waarin APG ook gelinkt wordt aan de vitamine K-status van de vaatwand (patent aanvraag PCT/EP2016/053696).

“Als grootste kennis- en researchcentrum ter wereld op het gebied van vitamine K, onderzoekt VitaK al vele jaren het grote belang van vitamine K2 voor de preventie van hart- en vaatziekten”, aldus DR. Cees Vermeer, CSO van VitaK. “Ons onderzoeksteam is vastbesloten om een leidende rol te spelen bij het ontwikkelen van POC-apparaten voor het monitoren van hart- en vaatziekten in de eerstelijns gezondheidszorg. Daarom ontwikkelt VitaK, samen met belangrijke strategische partners, ook de TransCare, een apparaat dat in staat is een groot aantal specifieke tests uit te voeren waarmee huisartsen en andere zorgverleners over maximale real time informatie kunnen beschikken tijdens een consult of onderzoek, en dus ter plekke snel de juiste diagnose te kunnen stellen.”