Eerste PGO-aanbieders bijna klaar voor MedMij-label

28 december 2018
MedMij_logo
Gegevensuitwisseling
Nieuws

MedMij verwacht over een aantal weken het eerste MedMij-label aan een aanbieder van een persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO's) te kunnen overhandigen. Dat stelt de programma-organisatie. Momenteel doorlopen vier leveranciers van persoonlijke gezondheidsomgevingen de acceptatie- en kwalificatietesten om deelnemer van MedMij te worden. 60 PGO-aanbieders hebben zich eerder dit jaar aangemeld als kandidaat-deelnemer.

'De verwachting is dat we over een aantal weken het eerste MedMij-label aan een PGO kunnen overhandigen, waarmee de eerste MedMij-deelnemer een feit is', zo schrijft de programma-organisatie. 'Mooi nieuws, maar uiteraard is het van groot belang dat deze PGO’s vervolgens goed gevuld gaan worden met medische gegevens. Dat betekent dat ook zorgaanbieders hun ICT-systemen klaar moeten maken voor MedMij. Door de verschillende VIPP-subsidieregelingen ontstaat er stimulans bij zorgaanbieders om mee te gaan doen.' MedMij laat weten dat het deze partijen hierbij de komende maanden ondersteunen, zodat de uitwisseling van gezondheidsgegevens via PGO’s echt van start kan gaan. Een andere stimulans behalve de diverse stimuleringsregelingen (VIPP, VIPP-GGZ, OPEN, InZicht), is de wettelijke verplichting die minister Bruins (medische Zorg & Sport) onlangs heeft aangekondigd. Uiterlijk 1 april 2019 moet er een concreet plan van aanpak zijn voor een stapsgewijze verplichting om tot digitale gegevensuitwisseling te komen.

72 kandidaat-deelnemers MedMij

In de maand na opening (in juli 2018) van het MedMij-loket en publicatie van de conceptversie van het afsprakenstelsel 1.1, hadden 60 PGO-leveranciers zich aangemeld. Verder hadden zich 12 ICT-leveranciers gemeld aan de zorgaanbiederskant. Dat betekent dat ze zich willen kwalificeren om de systemen van bijvoorbeeld huisartsen, GGZ-instelling of ziekenhuizen klaar te maken voor gegevensuitwisseling op de MedMij-manier. Een tijdelijke subsidieregeling voor leveranciers van PGO’s moest er vanaf 1 augustus voor zorgen dat persoonlijke gezondheidsomgevingen die aan MedMij-standaarden voldoen, sneller op de markt komen. Er is de komende drie jaar 4 miljoen euro beschikbaar, met een maximum van 126.000 euro per aanvrager. Al in de eerste uren na het openstellen van de subsidieregeling op 1 augustus was het plafond bereikt.

Aanwezig bij opening e-healthweek

MedMij laat ook weten dat het prominent aanwezig is tijdens de openingsmanifestatie van de e-healthweek (21 januari in Den Haag). Zo spreekt de organisatie op het hoofdpodium, is er een informatieve side-sessie én is er de hele dag een stand van de organisatie. Van 21 t/m 26 januari 2019 wordt voor de derde keer de e-healthweek gehouden. Door heel Nederland zijn er bijeenkomsten en evenementen, maar een van de hoogtepunten is volgens MedMij ieder jaar de manifestatie van ICT&Health. Ook MedMij heeft een plekje gekregen op het hoofdpodium, laat de programma-organisatie weten. Daarnaast geven Arina Burghouts en Sven Cramer, beiden adviseur MedMij Support, een presentatie voor zorgaanbieders die willen aansluiten.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Wilt u ook weten hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst nu al implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, maar het aantal nog beschikbare plaatsen zijn beperkt. Dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!