Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
9 september 2016
Artikel delen

Ehealth-programma helpt werknemers met psychische klachten

[email protected], een ehealth programma dat werknemers met psychische klachten helpt het werk weer op te pakken, en hun bedrijfsarts ondersteunt in de begeleiding, leidt tot snellere werkhervatting en minder klachten ten opzichte van gebruikelijke begeleiding door de bedrijfsarts. Dat blijkt uit een gerandomiseerde proef waarop Trimbos-medewerker Daniëlle Volker op 30 september 2016 promoveert aan Tilburg University.

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De trial werd gefinancierd door ZonMw en Achmea en vanuit het Trimbos-instituut uitgevoerd met prof. dr. Christina van der Feltz-Cornelis als projectleider en promotor en dr. Evelien Brouwers en dr. Moniek Zijlstra-Vlasveld als co-promotors bij het departement Tranzo van Tilburg University. Ook GGz Breburg participeerde in de trial.

Het onderzoek kwam mede voort uit vragen van verzekeraar Achmea met betrekking tot langdurig verzuim van  werknemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB). De kosten van verzuim door psychische aandoeningen in Nederland worden geschat op 2 miljard euro per jaar. Psychische klachten, zoals depressie, angst en spanningsklachten, hebben een groot aandeel in langdurig verzuim.  Men wilde weten hoe de verzuimbegeleiding van werknemers met psychische klachten verbeterd kan worden, om zp de verzuimduur van deze werknemers te verkorten.

Online motivatie

Voor veel voorkomende psychische problemen, zoals depressie, angst en somatisatie, is nu meestal weinig aandacht bij de behandeling van psychische klachten. Terwijl terugkeer naar het werk juist ook een bijdrage kan leveren aan het herstel. In [email protected] volgt de werknemer daarom online een zelfhulpprogramma waarin hij of zij gemotiveerd wordt om het werk weer (gedeeltelijk) op te pakken. De bedrijfsarts ontvangt vanuit [email protected] adviezen om de werknemer beter te kunnen begeleiden, en een consulent psychiater is beschikbaar voor consultatie.

In totaal namen 220 werknemers met depressie, angst en/of somatisatie deel aan het onderzoek. Van die 220 werknemers kregen 131 het [email protected] programma aangeboden en 89 kregen gebruikelijke verzuimbegeleiding. De resultaten laten zien dat [email protected] leidt tot een snellere werkhervatting en verbetering van de klachten na negen maanden. Ook blijkt deze aanpak doelmatig, zoals berekend in een kosten-baten analyse van het Trimbos-instituut.

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen