EIB investeert in modernisering ETZ, verbetering EPD

20 juli 2017
Nieuws

De Europese Investeringsbank (EIB) en het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) hebben maandag 17 juli een kredietovereenkomst van 43 miljoen euro getekend ter ondersteuning van de modernisering van de ziekenhuislocaties in Tilburg en Waalwijk.

Het geld wordt onder meer gebruikt voor een nieuw EPD. Verder worden de bestaande gebouwen en faciliteiten gemoderniseerd. De investeringen moeten het ETZ in staat stellen om efficiënter te werken en dragen bij aan het bundelen van de zorg. Zo wordt in Tilburg op locatie ETZ Elisabeth de geboortezorg geconcentreerd in een nieuw Moeder- en Kindcentrum.

De ingebruikname van het EPD op alle ziekenhuislocaties moet er voor zorgen dat informatie beter en eenvoudiger toegankelijk wordt voor de zorgverleners, met een efficiëntere workflow tot gevolg. Daarnaast moeten de vestigingen van het ETZ na de verbouwing ook beter gaan presteren op het gebied van energie-efficiëntie.

Belang van e-health

"De Europese richtlijnen op het gebied van de zorg zijn heel duidelijk over het belang van e-health, iets wat bij het ETZ duidelijk hoog op de agenda staat. Door deze reorganisatie en modernisering van de faciliteiten kan het ETZ straks een nog hogere kwaliteit van zorg leveren. Dat is voor de Bank een hele goede reden om het project te steunen," zegt EIB vicepresident Pim van Ballekom. "Er waren duidelijke signalen uit de markt die de EIB vroegen om in deze sector mee te financieren. Het is de eerste keer dat de EIB een topklinisch ziekenhuis in Nederland ondersteunt, maar het zal zeker niet de laatste keer zijn."

Bart Berden, voorzitter raad van bestuur ETZ, voegt toe: "Door de financiering tegen gunstige voorwaarden bij de EIB kunnen we meer geld vrijmaken voor de patiëntenzorg. Voor veel ziekenhuizen is het door de hoge risico’s en de lage rendementen in toenemende mate lastig vreemd vermogen aan te trekken. Daarom hebben we creatief nagedacht en onze kredietwaardigheid vorig jaar door kredietbeoordelaar Fitch Ratings laten toetsen. De toegekende A-rating zorgt nu voor lagere kapitaallasten.”

De Europese Investeringsbank is de kredietinstelling voor langlopende leningen van de Europese Unie, en is direct eigendom van haar lidstaten. Het maakt langetermijnfinanciering beschikbaar voor investeringen die bijdragen aan de beleidsdoelstellingen van de Europese Unie. Het afgelopen jaar maakte de EIB een recordbedrag van 2,56 miljard euro beschikbaar voor projecten in Nederland.

Digitale innovatie bij ETZ

Het ETZ komt vaker in het nieuws als het gaat om digitale innovatie. Zo won het op 4 april de ‘Provider Implementation Beste Case Study Award’. De award is een beloning voor de manier waarop het ziekenhuis de traceerbaarheid van producten heeft verbeterd. Het ETZ begon in 2012 met de implementatie van de traceerbaarheid van medische hulpmiddelen, in samenwerking met GS1.