Search
Close this search box.
Search

Eigenaar TikTok koopt voor 1,5 miljard ziekenhuizen

Bytedance, de eigenaar van TikTok, heeft in China een opvallende acquisitie gedaan en voor 1,5 miljard dollar een private ziekenhuisketen gekocht. Het gaat om kinder- en vrouwenziekenhuizen in Peking en Shenzen. Eerder deden andere techreuzen, onder meer in Amerika, ook al grote acquisities op de markt voor gezondheidszorg.

Er worden steeds meer organisaties in de gezondheidszorg overgenomen door techgiganten zoals TikTok. Logisch want de gezondheidsmarkt blijft, ook bij economische tegenspoed, voortdurend groeien.  Mensen worden ten slotte altijd wel een keer ziek en door de toenemende vergrijzing is er steeds meer vraag naar fysieke en digitale zorg, hulpmiddelen, tools zoals smartwatches en begeleiding.

Digitaal en hybride

De overname van een complete Chinese private ziekenhuisketen door Bytedance, de eigenaar van TikTok, komt dus zeker niet uit de lucht vallen. TikTok zelf is met name bekend als social medium met  vrolijke filmpjes voor en door kinderen. De eigenaar van het platform zet echter ook vol in op de gezondheidsmarkt. Nu is er dus 1,5 miljard euro betaald voor een aantal vrouwen- en kinderziekenhuizen in grote steden als Peking en Shenzhen van de organisatie Amcare Health. Bijzonder is in dit geval wel dat er door TikTok is geïnvesteerd in fysieke ziekenhuizen en niet in virtuele of hybride concepten. Eerder kocht Bytedance trouwens de gezondheidsapp Xiaohe, die op het eerste oog beter past in het portfolio van Bytedance.

TikTok, Amazon & Google

Techreuzen zoals Amazon, TikTok, Apple, Alibaba en Google zien al vele jaren een enorm potentieel op de gezondheidsmarkt. Het regende het afgelopen jaar acquisities door techreuzen als Amazon, Apple, TikTok en Google die de zorgsector buitengewoon interessant vinden. Eind juli 2022 was er zelfs de grootste zorgacquisitie door een techreus ooit: Amazon betaalde 3,9 miljard dollar voor e-health specialist One Medical. Een interessante zet, want Amazon heeft op deze manier naast een extra enorme potentie voor zorg op afstand ook meer fysieke locaties om, indien nodig, zorg te verlenen. Met  Amazon Care had het bedrijf al een grote gezondheidsdienst in handen die uitgaat van ‘digital first’ maar wel degelijk ook enkele hybride kenmerken heeft.

Techreuzen acquireren

Maar zoals gezegd roeren niet alleen TikTok en Amazon zich op de gezondheidsmarkt. Apple heeft inmiddels al een aantal zorgfuncties toegevoegd aan zijn smartwatch zoals hartritmestoornis-detectie en valdetectie, en heeft in iOS al enkele jaren een persoonlijke medisch dossier app beschikbaar, iets dat we in Nederland een PGO noemen. Andere grote techspelers zoals Google en Facebook zijn met name  geïnteresseerd in de commerciële mogelijkheden die grote hoeveelheden gezondheidsdata kunnen opleveren.

Nederland & big tech

Hoewel in Nederland nog geen gehele ziekenhuisketen is overgenomen door een techreus speelt de techsector ook bij ons natuurlijk een steeds grotere rol. ICT-leveranciers spelen bijvoorbeeld een grote rol bij het digitaliseren van de zorg en het inrichten van EPD’s. Een samensmelting van de techsector en de medische wereld zit er nog niet aan te komen, maar partnerships zijn in Nederland hoogstwaarschijnlijk wél nodig.

Ofwel: intensief samenwerken moet op één of andere manier. De techbedrijven hebben zelf onvoldoende kennis van de zorg en zorgorganisaties op hun beurt onvoldoende kennis van ICT en technologie.  Leslie Saxon, interventiecardioloog en Professor of Medicine aan de Keck School of Medicine of USC zegt het op de website van ictmagazine.nl  heel helder: “Om vaart te maken met innovatie ontkomen we als ziekenhuis niet aan partnerships. Anders verliezen we ons bestaansrecht. Kijk naar platenwinkels: als zij een model als Spotify hadden bedacht, bestonden ze nu nog. Inmiddels is hun rol gemarginaliseerd en bedienen ze nog maar een hele kleine, specifieke doelgroep. Dat lot is ziekenhuizen ook beschoren als ze innovatie in eigen huis willen blijven doen.”

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?