EIT Digital ontwikkelt wearables om leven parkinsonpatiënten te verbeteren

3 februari 2017
Nieuws

Circa tien miljoen mensen wereldwijd hebben te kampen met de ziekte van Parkinson. EIT Digital gaat een digitale innovatie genaamd Vital@Home ontwikkelen om de levenskwaliteit van deze mensen te verbeteren. De innovatie is erop gericht om de verergering van de symptomen bij deze ziekte te vertragen of zelfs te voorkomen.

Op individueel niveau afstemmen

Er worden onopvallende wearables met sensoren ontwikkeld die continue en objectief de bewegingsactiviteit van deze patiënten meten. Deze metingen komen vervolgens in een cloud-gebaseerde applicatie.  De metingen zijn direct beschikbaar. Hiermee kunnen zorgverleners de behandelingen beter op individueel niveau afstemmen. De geoptimaliseerde behandelingen kunnen de kwaliteit van het leven van mensen met de ziekte van Parkinson verbeteren en de kosten voor de gezondheidszorg verlagen.

“Parkinsonpatiënten lijden aan bewegingsstoornissen en hebben een langetermijnbehandeling en ziektemanagement nodig. Klinische professionals missen vaak objectieve en accurate assessments van de ziekteprogressie want die zijn vaak alleen gebaseerd op beoordelingen tijdens ziekenhuisbezoeken zelf,” zo zegt Herbert Baldus, activity lead van Philips Research.

Langer leven

“Innovatieve en geoptimaliseerde bronnen van gezondheidsdata voorzien in een informatiebasis voor een beter ziektemanagement. Het zal werkelijk een toegevoegde waarde zijn voor mensen met de ziekte van Parkinson en het helpt hen om beter en langer te leven, ” aldus Baltus. Vital@Home is onderdeel van de Action Line Wellbeing van EIT Digital, een Europese innovatie en educatie organisatie. Het project wordt geleid door Philips dat hierin samenwerkt met het Radboudumc, TU Berlin, Curamatik (via TU Berlin) en UCL London.

De Action Line Digital Wellbeing is een van de domeinen waarbinnen EIT Digital investeert in nieuwe innovatie activiteiten die partners uitvoeren. Zij hebben zich hierbij als doel gesteld om nieuwe technologische innovaties naar de markt te brengen die helpen bij het gezond blijven of bij het leren omgaan met chronisch zieke aandoeningen.