Search
Close this search box.
Search

Eiwitten en elektrostimulatie om spiermassaverlies tegen te gaan

Hoe ouder je wordt, des te moeilijker het is om je spieropbouw te bevorderen. Het toedienen van eiwitten tijdens de slaap kan hierbij helpen. Gecombineerd met elektrostimulatie kan de spieraanmaak nog eens een extra zetje worden gegeven. Bart Groen onderzocht voor zijn promotie aan het Maastricht UMC+ hoe geconsumeerde eiwitten in het lichaam worden omgezet tot spierweefsel en hoe je de aanmaak ervan op een slimme manier kunt bevorderen.

De medische term voor het verlies van spiermassa en spierkracht is Sarcopenie. Dit proces gaat met name samen met ouder worden. Het gevolg van Sarcopenie kan zijn dat de zelfredzaamheid en mobiliteit achteruit gaat. Hierdoor wordt de kans dat iemand moet worden opgenomen in een ziekenhuis of zorginstelling groter. Wanneer iemand vijf dagen in bed ligt, verliest deze persoon zo’n anderhalve kilo aan spiermassa. Met name bij ouderen is het lastig deze spiermassa weer op te bouwen. Het toedienen van eiwitten kunnen hiervoor aan handig hulpmiddel zijn.
 

Aminozuren

Groen onderzocht eerst hoe en waar eiwitten terechtkomen na consumeren. In de maag worden deze afgebroken tot bouwstenen; aminozuren. 55% van deze aminozuren komt terecht in de bloedbaan. Een vijfde daarvan wordt vervolgens omgezet in spierweefsel.

"Het spreekwoord ‘Je bent, wat je eet’ is hier dan ook letterlijk van toepassing", zegt Groen. Dit was onder andere de basis voor vervolgonderzoek naar klinische interventies om de spieropbouw te stimuleren.

De aanmaak van spierweefsel neemt af tijdens de slaap. Ouderen met een normaal voedingspatroon verliezen toch spiermassa. Dit was aanleiding voor Bart Groen om te onderzoeken of het ’s nachts toedienen van eiwitten effect zou hebben. Hij liet via een sonde bij een aantal gezonde ouderen 40 gram eiwit toedienen terwijl ze sliepen. Dit leidde tot een verhoogde beschikbaarheid van aminozuren in de bloedbaan, waardoor de nachtelijke aanmaak van spieren werd gestimuleerd.

Elektrische schokjes

Daarnaast keek de promovendus of zogeheten neuromusculaire elektrostimulatie een extra impuls kon geven. Deze techniek gebruikt pijnloze elektrische schokjes om spiersamentrekkingen op te wekken. Hierdoor bleek de spieraanmaak tijdens de slaap nog meer te worden gestimuleerd.

Groen concludeert dat de combinatie van eiwitrijke voeding (voor of tijdens slaap) en elektrostimulatie een veelbelovende strategie is om spiermassaverlies tegen te gaan: "We willen graag dat ouderen zo lang mogelijk gezond en vitaal blijven en dat bedlegerige patiënten zo snel mogelijk herstellen. Het op peil houden van spiermassa en -kracht is daarbij een belangrijke schakel, maar soms is dat lastig. We hebben nu een relatief eenvoudige methode die daarbij kan helpen."

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?