Search
Close this search box.
Search

Elektrische bakfietsen voor bloedafname bij Tergooi

Voor patiënten die zelf niet mobiel (genoeg) zijn maar wel met regelmatig bloed moeten laten prikken, hebben steeds meer ziekenhuizen en zorginstellingen oplossingen waarbij een medewerker van de bloedafname dienst naar de patiënt thuis gaat. Bij het Tergooi MC reizen deze medewerkers sinds kort een stuk duurzamer naar patiënten. Het ziekenhuis heeft daarvoor twee elektrische bakfietsen aangeschaft.

De optie om bloed te prikken bij patiënten thuis is een dienst die in het Tergooi MC tijdens de coronapandemie zijn intrede deed. Een min of meer uit nood geboren oplossing dus, die ook nadat de contact beperkende maatregelen opgeheven zijn, in leven gehouden is. Sinds eind juli rijden medewerkers van de bloedafname dienst op twee elektrische bakfietsen door Hilversum. Aan het eind van de dag worden de buisjes met bloed bij het lab afgeleverd. De uitslag ontvangen de patiënten, zoals gewoonlijk, via de arts.

Duurzame bloedafname

Met de aanschaf van twee elektrische bakfietsen, is de oplossing nu ook een stuk duurzamer en gezonder voor de medewerkers van de bloedafname dienst. Bijkomend voordeel is dat de bakfietsen een stuk soepeler door het drukke verkeer kunnen bewegen dan auto’s en ook veel minder problemen hebben met parkeren. Ze kunnen gewoon bij de patiënten op de stoep gestald worden.

“Het is milieuvriendelijk en een stuk makkelijker om door het drukke verkeer te gaan. Als je in het centrum van Hilversum moet zijn kun je met de auto nooit een parkeerplaats vinden. Heel onhandig. En het is ook nog eens gezond om lekker buiten op de fiets te zitten. Als het sneeuwt, stormt of regent pak ik wel de auto hoor”, vertelt Rianne Brouwer van de bloedafname tegenover een verslaggever van de Gooi en Eemlander.

Omdat de patiënten die thuis bezocht worden om bloed te prikken zelf niet in staat zijn naar het ziekenhuis te komen, heeft de thuisservice van de bloedafname dienst nog een voordeel. Tijdens de bezoeken is de verpleegkundige ook meteen even een luisterend oor voor de betreffende patiënt. Het komt wel eens voor dat een patiënt op een hele dag alleen een bezoekje van de bloedafname verpleegkundige krijgt.

Rianne Brouwer (l) en Carolien van Ravels-van Hengstum (r) van de bloedafname dienst bij hun nieuwe elektrische bakfietsen.(Foto: Tergooi MC)

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?