Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Elektronisch slot met app veilig alternatief sleutelkluisjes thuiszorg

Een veelgebruikte deurtoegang oplossing in de thuiszorg is het sleutelkluisje. Dit blijkt echter al lange tijd niet de veiligste oplossing te zijn. Kennisinstituut Vilans onderzocht het gebruik van sleutelkluizen en een mogelijk alternatief: een elektronisch slot in combinatie met een app.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De resultaten van het onderzoek zijn nu bekend. Vilans heeft naar twee aspecten gekeken: ervaringen van cliënten en zorgprofessionals met deurtoegang oplossingen en de organisatie van het keuze- en implementatieproces. Twee aparte onderzoeksrapporten over deze onderdelen zijn aangevuld met het onderzoek naar de veiligheid van de kluisjes door het Centrum voor Criminaliteit en Veiligheid (CCV).
 
Het doel van de verkenning is volgens Vilans om meer inzicht te geven in de toegevoegde waarde van elektronische sleuteloplossingen vanuit de ervaringen van cliënten en zorgprofessionals. De rapportages zijn geschreven met financiering van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Slot met app als alternatief

Er lijkt een alternatief te zijn voor het onveilige sleutelkluisje en het dure elektronische slot: een sleutelkluis met app. Uit onderzoek van het Centrum voor Criminaliteit en Veiligheid (CCV) blijkt deze oplossing veiliger: er zijn in tegenstelling tot het elektronische slot geen extra randvoorwaarden aan verbonden. De oplossing is bovendien goedkoper en gemakkelijker te installeren dan elektronische sloten. Een nadeel is de zichtbaarheid aan de buitenzijde van de woning

Voor- en nadelen verschillen per situatie

De sleutelkluis en het elektronisch slot met app blijken per woonsituatie allebei voor- én nadelen te hebben. Welke oplossing het meest geschikt is voor een specifieke situatie blijkt sterk afhankelijk te zijn van de voorkeuren van de cliënt en zorgprofessional. Beperkte informatievoorziening kan een belangrijke belemmering zijn voor het erkennen en ervaren van de voordelen van alternatieve oplossingen. Zorgprofessionals kunnen een rol spelen om cliënten te informeren over de mogelijkheden.

Veel cliënten uit het onderzoek blijken tevreden te zijn met hun huidige sleutelkluis. Vooral als deze al langere tijd zonder problemen in gebruik is. Sommige cliënten ervaren alternatieve oplossingen niet als ‘beter’, ondanks dat deze veiliger zijn. De deurtoegang met elektronisch slot is duurder en heeft soms minder extra sleutels beschikbaar voor familieleden.

Vooral zorgprofessionals zien voordelen van de alternatieve oplossing. Het elektronisch slot met app is veiliger en efficiënter: ze hoeven niet meer centraal een sleutel op te halen en weer terug te brengen.  

Uitbesteden keuze en implementatie

Uit het tweede onderzoek bleek dat zorgorganisaties het keuze- en implementatieproces van deurtoegang oplossingen vaak uitbesteden aan intermediaire bedrijven voor thuiszorgtechnologie. De kosten van oplossingen voor deurtoegang komen daarbij vaak voor rekening van de cliënt.  Het  prijsverschil tussen een niet inbraakwerende sleutelkluis en een veilige oplossing zoals een elektronisch slot met een app is groot. Een sleutelkluis kost eenmalig €60,- of €5,- per maand terwijl een elektronisch slot met app tussen de €20,- en €25,- per maand kost. Dit lijkt één van de redenen waarom er nog zoveel onveilige sleutelkluisjes worden gebruikt.

Een andere reden voor de keuze voor minder veilige traditionele sleutelkluisjes is dat veel zorgorganisaties zich baseren op de wetgeving waar de cliënt verantwoordelijk is om de zorg toegang te verschaffen tot zijn woning. Cliënten worden voor de deurtoegangsoplossing verwezen naar winkels voor hulpmiddelen.

Deze winkelketens bieden tot nu alleen het inbraakgevoelige sleutelkluisje aan. Daarnaast biedt de marktleider van intermediaire bedrijven voor thuiszorg technologie nu een sleutelkluisje aan zonder het politiekeurmerk Veilig Wonen (SKG ** of ***). Dit blijkt uit het onderzoek door het Centrum voor Criminaliteit en Veiligheid.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen