Nieuwe CT-scanner in St. Antonius voor betere patiëntenzorg

30 april 2024
Diagnostiek
Nieuws

Het St. Antonius Ziekenhuis beschikt sinds gisteren als eerste niet-academische ziekenhuis in Nederland over een innovatieve photon-counting CT-scanner. Dit betekent dat het ziekenhuis kan gaan werken met de nieuwste CT-technieken. De beelden laten details zien die eerder niet mogelijk waren. Zo kunnen patiënten nog beter worden gediagnosticeerd.

Op 29 april arriveerde het apparaat in het ziekenhuis in Nieuwegein. Van buiten ziet de photon-counting CT-scanner (PCCT) er niet anders uit dan een gewone CT-scanner. Het grote verschil zit hem in de techniek die wordt gebruikt. Radioloog Wouter van Es: “In Nederland werken op dit moment vier academische ziekenhuizen met de PCCT. Het St. Antonius is het eerste niet-academische ziekenhuis in de wereld die de PCCT heeft aangeschaft en in Nederland zijn we nu het eerste niet-academische ziekenhuis dat ermee gaat werken.” Enkele weken geleden nam het academische Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis deze innovatieve CT-scanner in gebruik.

Scherpe beelden, minder straling

Met de PCCT kunnen scherpere beelden worden gemaakt en het geeft minder stralingsbelasting. Behalve meer comfort voor de patiënten biedt deze scanner ook nieuwe onderzoeksmogelijkheden. Door de sterk verbeterde resolutie kunnen meer details en kleinere anatomische structuren worden waargenomen.

Met de scan kan bovendien meer informatie over de weefselsamenstelling worden verkregen en kan bijvoorbeeld het effect van longperfusie in beeld worden gebracht. Ook kunnen met spectrale beeldvorming metalen medische hulpmiddelen zoals die worden gebruikt bij operaties bij kinderen met scoliose, nauwkeuriger in kaart worden gebracht. Daarnaast is de verwachting dat met de PCCT-scanner niet alleen de stralingsbelasting, maar ook de hoeveelheid benodigde contrastvloeistof wordt verlaagd, zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit.

Betere signaal-ruisverhouding

De nieuwe techniek levert een grote meerwaarde voor de patiënt. Photon-counting computed tomography werkt met andere detectoren dan die in een normale CT-scanner. De röntgenstraling wordt nauwkeuriger geanalyseerd. Een normale CT-scanner registreert met een ‘energie-integrerende’ detector (EID) de totale fotonenergie die in een detector wordt gedeponeerd. Daar zit energie van fotonen in, maar ook elektronische ruis, wat kan zorgen voor een slechter beeld.

Wouter van Es: “De PCCT zet röntgenenergie efficiënter om naar CT-beelden. Dit leidt tot een betere signaal- (en contrast-)ruisverhouding en zorgt er ook voor dat we meerdere contrastmiddelen en/of weefselsoorten van elkaar kunnen onderscheiden. Daarnaast maakt de scanner haarscherpe beelden. Hierdoor zal onder andere de diagnostiek van hart en vaten duidelijk verbeteren, waarbij er minder invasieve technieken nodig zullen zijn. Ook is voor het maken van een scan aanzienlijk minder röntgenstraling en contrastmiddel nodig.”