Nieuwe ultrasone pleister monitort organen

29 april 2024
slimme-pleister-2.jpg
Diagnostiek
Nieuws

TNO heeft een technologie ontwikkeld waarmee organen te monitoren zijn via een flexibele pleister op de huid. Met behulp van geluidsgolven worden over een langere periode beelden gemaakt van een orgaan. Zo kunnen patiënten thuis worden gevolgd en hoeven ze minder vaak naar het ziekenhuis voor onderzoek. Nature Communications publiceerde er deze week over.

Het maken van een echo om bijvoorbeeld een orgaan, zoals het hart, of de bloedsomloop goed in beeld te brengen, gebeurt doorgaans door een gespecialiseerde zorgmedewerker in een ziekenhuis of diagnostisch centrum. De door TNO ontwikkelde pleister (genaamd PillarWave) kan deze medewerkers werk uit handen nemen en zo de werkdruk verlichten.

Geprinte pleister voor betere diagnoses

De pleister bestaat uit een zeer dunne plastic folie waarop specifieke structuren worden geprint die geluidsgolven weerkaatsen. De echo’s vormen samen een gedetailleerd beeld van de binnenkant van het lichaam. Doordat het mogelijk is heel veel van deze structuren te printen over een grote oppervlakte, is een zeer scherp beeld te verkrijgen van het te onderzoeken orgaan.

De nieuwe pleister biedt tal van voordelen. Metingen van bijvoorbeeld de bloeddruk of hartslag zijn vaak een momentopname, maar door het dragen van een pleister kunnen gedurende een langere periode metingen worden gedaan. Zo kan een betere diagnose worden gesteld en kunnen zelfs onnodige operaties worden voorkomen. Bovendien hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis doordat bepaalde onderzoeken dankzij de pleister ook bij de huisarts of thuis kunnen gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan echomonitoring van risicozwangerschappen. Daardoor wordt de zorg niet alleen prettiger, maar ook beter en goedkoper.

De technologie is inmiddels gepatenteerd en TNO is in gesprek met diverse fabrikanten van medische apparatuur over de toepassingsmogelijkheden. De bestaande echografieapparatuur is rigide en moeilijk te verwerken in pleisters. Daarnaast zijn de kleine sensoren moeilijk te schalen naar grote oppervlakten. De nieuwe technologie maakt het mogelijk om ultradunne en flexibele pleisters of andere ultrasone sensoren met dezelfde eigenschappen te maken. Hierdoor zijn ze veel goedkoper en in grote aantallen te produceren. Naar verwachting lanceert TNO nog vóór het eind van het jaar de spin-off PillarWave, die de technologie verder op de markt gaat brengen.

TNO heeft een slimme pleister ontwikkeld (PillarWave) waarmee organen te monitoren zijn. (Foto: TNO/Holst Centre)

Slimme pleisters

Ten tijde van de coronacrisis heeft het op afstand monitoren van vitale functies bij patiënten een enorme vlucht genomen. Onder andere het Sint Antoniusziekenhuis startte in 2020 met het gebruik van slimme pleisters om de hart- en ademhalingsfrequentie en de temperatuur van coronapatiënten te meten. Zo konden trends in beeld worden gebracht en verslechteringen in de gezondheidstoestand van de patiënt vroegtijdig worden gesignaleerd.

Inmiddels is de slimme pleister gemeengoed geworden en gebruiken steeds meer ziekenhuizen deze technologische innovatie om (vitale) functies van patiënten op afstand te monitoren. Begin vorig jaar startte het Catharina Ziekenhuis een onderzoek naar het effectief gebruik van de slimme pleister om na te gaan of de pleister de werkdruk van het verplegend personeel kan verlagen. Normaliter worden patiënten dagelijks meerdere malen door verpleegkundigen aan het bed bezocht voor het uitvoeren van handmatige metingen zoals hartslag en ademhaling. De slimme pleister voert die metingen automatisch, elke vijf minuten, uit.