Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
13 maart 2017
Artikel delen

Erasmus MC-Sophia wil VR inzetten bij voorbereiding kinderen op operatie

Het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis is begonnen met een virtual-reality (VR) project om kinderen minder angstig te maken voor een operatie. Een goede voorbereiding via VR-toepassingen moet kinderen helpen om minder bang te zijn voor een operatie. Het VR-onderzoek is deze maand begonnen en de start ervan wordt op 15 maart officieel gevierd in het Sophia. Vorig jaar begon het Máxima Medisch Centrum (MMC) met praktijktoepassingen van VR-video’s om patiënten beter voor te bereiden op moeilijke behandelingen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Jaarlijks ondergaan ongeveer 6.000 kinderen een operatie onder algehele narcose in het Sophia Kinderziekenhuis. Circa 70 procent van de kinderen is volgens het Sophia angstig voor de ingreep. Ook voor de ouders is dat stressvol. Angstige kinderen zijn vaker onrustig, huilen meer en werken minder goed mee na de operatie dan kinderen die minder bang zijn. Meer angst leidt ook tot meer pijn na de operatie en tot mogelijk meer pijnstillers dan nodig. Daarnaast herstellen angstige kinderen minder snel van de operatie dan niet-angstige kinderen.

Gewenning via VR

Onderzoekers van het Erasmus MC willen nu Virtual Reality (VR) inzetten om kinderen gewend te laten raken aan ruimtes van het operatiecomplex (wachtkamer, operatiekamer en uitslaapkamer) en de anesthesieprocedure. In de VR-bril ziet het kind dan de ruimtes waar het komt. Ook leggen een virtuele verpleegkundige en een virtuele anesthesioloog uit wat er gaat gebeuren. De VR omgeving is realistisch, interactief en kindvriendelijk. Het kind kan zelf, op eigen tempo, de verschillende kamers bekijken en dingen ontdekken. Hiermee verwachten de onderzoekers dat kinderen meer ontspannen de operatie ingaan.

Op 15 maart vindt de kick off van dit project plaats in het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis. ’s Ochtends wordt op kleine schaal een demonstratie van de VR gegeven. Vanaf 15.00 uur zal Jamai Loman, zanger en presentator, een paar liedjes zingen. ook is er een LEGO®bouwwedstrijd voor de kinderen met als thema VR.

Nauwe samenwerking

Het VR-project is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen het Sophia kinderziekenhuis: Kinder- en Jeugdpsychiatrie/-Psychologie, unit Psychosociale Zorg, Kinderanesthesiologie,  Kaak- en aangezichtschirurgie, Tandheelkunde en Kinder Keel- Neus- en Oorheelkunde (KNO) en samenwerkingspartner stichting Kind en ZIekenhuis. De stichting Coolsingel en Zilveren Kruis financieren het project.

VR bij MMC

Het Máxima Medisch Centrum (MMC) zette vorig jaar juli, naar eigen zeggen als eerste ziekenhuis, virtual reality in om patiënten voor te bereiden op behandelingen waar ze tegenop zien. Het MMC gebruikt de Infor-Med-oplossing van arts-onderzoeker Stefan Van Rooijen en chirurg Gerrit Sloter van het MMC.

Voor aanstaande moeders kan het gaan om een bevalling via de keizersnede, voor kinderen bijvoorbeeld het verwijderen van gips. Met een virtuele bril kunnen zij voorlichtingsvideo’s in 360 graden bekijken en zo precies ervaren wat er in het ziekenhuis gaat gebeuren. Deze realistische beleving moet de patiënt meer controle en vertrouwen bieden, waardoor de angst vermindert.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen