Virtuele zorg voorkomt ziekenhuisopname en helpt bij herstel

wo 1 mei 2024 - 13:48
Tweedelijn
Nieuws

Uit onderzoek blijkt dat virtuele zorg ziekenhuisopname kan voorkomen. En als patiënten wel moeten worden opgenomen dan hoeven zij daar dankzij virtuele zorg minder lang te verblijven. Dit blijkt uit een onderzoek van promovendus Guido Peters. Hij heeft in het Rijnstate onderzoek gedaan naar de inzet van virtuele zorg en is daarop op 23 april gepromoveerd. Op het gebied van virtuele ziekenhuiszorg is Rijnstate koploper.

Het zorgaanbod wordt steeds vaker vernieuwd met monitoring op afstand en met zorg die bij de patiënt thuiskomt. Om te bekijken of deze vorm van zorgverlening ook kostenbesparend is, is verder onderzoek nodig.  Dankzij monitoring op afstand kunnen meer patiënten worden geholpen zonder dat het zorgpersoneel moet worden uitgebreid. Uit het proefschrift blijkt dat virtuele ziekenhuiszorg een goed oplossing is voor het tekort aan zorgpersoneel en de toename van het aantal patiënten.

Doorontwikkeling virtuele zorg

Uit het onderzoek van Peters blijkt ook dat monitoring op afstand niet zomaar in de dagelijkse praktijk kan worden toegepast. Dat geldt ook binnen de muren van het ziekenhuis. Om virtuele zorg goed te kunnen implementeren is verder ontwikkeling van de benodigde technologie nodig. Dit geldt onder meer voor de betrouwbaarheid van gegevensoverdacht en het inpassen van virtuele zorg in de dagelijkse praktijk. Zo is er meer bewijs nodig dat verslechtering van de gezondheid kan worden herkend met continue metingen en of in dat geval alleen hartslag en ademhaling volstaan.

Nederland telt steeds meer aanbod van zorg en monitoring op afstand. Een groeiend deel hiervan is de pilotfase al ontgroeid en wordt op groeiende schaal aangeboden. Maar een volledig virtueel ziekenhuis? Daarvoor moeten we toch over de grens kijken, naar het SEHA Virtual Hospital (SVH) in Saoedi-Arabië. Volgens de initiatiefnemers is het doel om het zorgverleningsmodel opnieuw vorm te geven. De resultaten – waaronder een verkorting van de opnameduur met veertig procent – zijn veelbelovend.

Minder persoonlijke interacties

Het SVH ontstond na de COVID-19-pandemie uit de noodzaak om de toegang tot diensten in afgelegen gebieden te verbeteren. De COVID-19-pandemie (2020-2022) benadrukte het belang van het verminderen van persoonlijke interacties om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Daarom werd tijdens de pandemie het nationale programma voor telegeneeskunde van Saoedi-Arabië versneld om toegang tot artsen en voorgeschreven medicijnen mogelijk te maken.

Safaa Almajthoub, Chief Strategy Officer van het Virtual Health Centre of Excellence en SEHA Virtual Hospital, is een van keynotes tijdens het ICT&health World Conference die van 14-16 mei in het MECC Maastricht gehouden word.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!