eRevalidatie wint CVA innovatieprijs

2 december 2016
Nieuws

Het eRevalidatie-initiatief heeft tijdens het symposium van het Kennisnetwerk CVA Nederland op 25 november de George Beusmans CVA innovatie prijs gewonnen. Afgelopen vrijdag nam Bauke Boezeman, ergotherapeut van het NC-team van De Trappenberg, samen met twee collega’s van het Roessingh, de George Beusmansprijs 2016 van het Kennisnetwerk CVA in ontvangst. De prijs werd toegekend aan de beste ketenzorginnovatie tijdens de posterpresentaties.

De CVA Innovatieprijs wordt uitgereikt door een vakjury en is in het leven geroepen om de CVA (Cerebro Vasculair Accident, ofwel beroerte) zorg te stimuleren en om te innoveren op dit zorggebied. Dit  jaar werd voor de zesde keer deze prijs voor de beste ketenzorginnovatie uitgereikt (https://www.kennisnetwerkcva.nl/nieuws/george-beusmans-cva-innovatieprijs-gewonnen-voor-project-%E2%80%9Cerevalidatie-zelfstandig).

Samenwerkingsverband

eRevalidatie is een samenwerkingsverband tussen acht Nederlandse revalidatiecentra, die samen optrekken bij de implementatie van eHealth. Onder meer Roessingh, Centrum voor Revalidatie, Roessingh Research and Development en Merem maken deel uit van het verband.

De jury beoordeelde de landelijke samenwerking tussen meerdere centra binnen eRevalidatie als zeer waardevol.  Eén van de applicaties die bij de centra wordt geïmplementeerd, is Telerevalidatie. Deze beveiligde website stelt mensen met hersenletsel in staat om gedeeltes van hun revalidatieprogramma online te volgen middels een oefenprogramma.

Zij kunnen een deel van hun therapie op deze manier gewoon thuis doen. Het oefenprogramma bestaat onder meer uit instructiefilms voor oefeningen en een kennisbank met informatie over de aandoening en behandelingen. Het programma wordt op maat ingesteld naar de behoeften van de individuele patiënt.

Meer eigen regie

De vakjury was van mening dat patiënten door eRevalidatie meer zelf de regie krijgen over hun revalidatie. Bovendien biedt eRevalidatie handvatten voor mantelzorgers om CVA patiënten te helpen bij het oefenen. Ook dit punt werd positief beoordeeld.

Ina Flierman, projectleider eRevalidatie bij Roessingh, is blij met deze erkenning. “Deze innovatieprijs is voor ons als projectpartner een mooie stimulans om samen met de andere revalidatiecentra verder te werken aan de implementatie van eHealth in de revalidatie.”

Verder heeft Daarnaast heeft Maijke van Bloemendaal, onderzoeker en fysiotherapeut in het NC-team van De Trappenberg, een eervolle vermelding gekregen voor haar GAFESS-studie. Met dit project onderzoekt Maijke het effect van elektrostimulatie bij het lopen van patiënten met een hemi-parese van benen en voeten ten gevolge van hersenletsel.  Ook Maijke heeft op het Kennisnetwerk een posterpresentatie en een korte pitch gehouden.

###Roesingh###