Search
Close this search box.
Search

ETZ begint pilot met videobril voorafgaand aan operatie

Het Tilburgse Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) zet videobrillen in om patiënten zich voorafgaand aan een operatie te laten ontspannen en om afleiding te geven bij pijnbehandelingen. Het gaat vooralsnog om een test. De pilot vindt plaats op het operatiecomplex van ETZ Elisabeth.

Voor de meeste patiënten is een operatie een spannend moment, zo stelt het ETZ. Veel patiënten zijn zenuwachtig of angstig als in de voorbereidingskamer de operatie wordt voorbereid. Om patiënten af te leiden en rustiger te krijgen worden nu tijdelijk op proef videobrillen ingezet.

Afleiding geeft rust

Anesthesioloog-pijnspecialist Frederik Callebaut is positief over de eerste ervaringen met de bril: “We merken dat de videobrillen echt afleiding bieden en patiënten daardoor veel rustiger worden. De bril sluit het gezichtsveld niet helemaal af, zodat oogcontact en communicatie met de patiënt mogelijk blijft”.

De videobrillen van leverancier RelaxMaker worden ook ingezet in de kamer waar de pijnbehandelingen plaatsvinden, vertelt Callebaut: “De meeste patiënten zijn altijd heel zenuwachtig voor de injecties. Ook hier helpt de videobril de patiënten te ontspannen.”

Patiënten kunnen zelf een keuze maken uit het aanbod. Dat varieert van speciale natuurbeelden tot animatiefilms. Patiënt Fons Aarts kreeg de videobril tijdens het wachten op een liesbreukoperatie. Hij was positief over de bril: “Hier op de voorbereiding gebeurt er van alles om mij heen, met deze bril kan ik mij daar lekker van afsluiten.”

Invloed muziek, video

Nieuwe technologie wordt al vaker ingezet om mensen meer ontspannen of minder angstig te maken voorafgaand aan een operatie. Amsterdam UMC-locatie AMC begon in 2016 met onderzoek naar de invloed van het aanbieden van een film of muziek ter ontspanning aan patiënten die met een plaatselijke verdoving geopereerd worden. Bekeken werd onder meer of het aanbieden van audio- of videocontent helpt bij het ontspannen tijdens een operatie of bij het bevorderen van het herstelproces.

Het Máxima Medisch Centrum (MMC) zet sinds juli 2016 virtual reality in om patiënten voor te bereiden op behandelingen waar ze tegenop zien. Het MMC gebruikt hiervoor de Infor-Med-oplossing van arts-onderzoeker Stefan Van Rooijen en chirurg Gerrit Sloter van het MMC.

Minder angstig

Het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis begon een jaar later met een virtual-reality (VR)-project om kinderen minder angstig te maken voor een operatie. Jaarlijks ondergaan ongeveer 6.000 kinderen een operatie onder algehele narcose in het Sophia Kinderziekenhuis. Circa 70 procent van de kinderen is volgens het Sophia angstig voor de ingreep. Onderzoekers van het Erasmus MC wilden daarom VR inzetten om kinderen gewend te laten raken aan ruimtes van het operatiecomplex (wachtkamer, operatiekamer en uitslaapkamer) en de anesthesieprocedure.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?