Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

ETZ gaat effect online vragenlijst voor patiënten onderzoeken

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis(ETZ) in Tilburg gaat beginnen met een onderzoek naar het effect van de inzet van computergestuurde vragenlijsten om de gezondheid van patiënten in beeld te krijgen. De verwachting is dat deze nieuwe methode minder belastend is voor de betrokken patiënten, omdat de computergestuurde vragenlijsten veel korter zijn. Ook kan een behandeling meer op maat worden gemaakt.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie
“We willen een digitaal patiënten volgsysteem ontwikkelen waarmee we iedere patiënt een behandeling op maat kunnen aanbieden”, legt projectleider Mariska de Jongh van Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB) uit. Om de belasting voor patiënten zo laag mogelijk te houden en toch de juiste informatie te krijgen, wordt onderzocht hoe gebruik kan worden gemaakt van Computer Adaptief Testen (CAT): een methode om met slechts een paar vragen een betrouwbaar beeld te krijgen van iemands gezondheidstoestand. De nu vaak gebruikte vragenlijsten bestaan al snel uit minimaal 25 vragen. 

Sneller nauwkeurige schatting gezondheidstoestand

Mariska: ”Bij CAT haalt de computer de vragen uit een databank. De computer selecteert steeds de vragen op basis van het antwoord op de vorige vraag. Na slechts 3 tot 7 vragen is al een nauwkeurige schatting van iemands gezondheidstoestand mogelijk en stopt de computer automatisch met vragen stellen. De computergestuurde vragenlijsten zijn in Amerika gemaakt en vertaald naar het Nederlands. Wij gaan nu onderzoeken hoe we deze wetenschappelijk goedgekeurde vragenlijsten onderdeel kunnen maken van het zorgproces.”

Het onderzoek start medio september bij patiënten die na een beenbreuk geopereerd moeten worden. Deze patiënten vullen vóór elk (controle)bezoek aan de polikliniek de vragenlijst online in. Met de vragen worden de lichamelijke, geestelijke en de sociale aspecten van gezondheid en welzijn gemeten.

“De dokters bespreken vervolgens de individuele resultaten met de betreffende patiënten, waardoor de zorgverleners een behandeling op maat kunnen bieden”, aldus de projectleider. “Bovendien kan op termijn de patiënt ook zelf zien hoe zijn herstel vordert, ook ten opzichte van andere lotgenoten. Patiënten willen dit graag weten. We voorzien hiermee dus in een behoefte.”

Het CZ Fonds heeft subsidie verstrekt voor de studie. Mariska de Jongh verwacht dat een uitkomst zal zijn dat de nieuwe manier van vragen veel prettiger is voor de patiënt. “Tegelijkertijd kunnen we door de inzet van CAT eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig onderkennen. Zo krijgt iedere patiënt zorg op maat. Hierdoor verbetert de kwaliteit van de zorg.”

Het is de bedoeling dat CAT op termijn wordt uitgerold bij meer patiëntengroepen en andere Brabantse ziekenhuizen. Als het onderzoek succesvol verloopt, wordt de CAT-software gekoppeld aan de twee meest gebruikte elektronische patiëntendossiers in Nederland.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen