Search
Close this search box.
Search

ETZ neemt robotsysteem voor verwerking bloedmonsters in gebruik

Het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) heeft een nieuw systeem in gebruik heeft genomen voor het transport van de bloedmonsters binnen het ziekenhuis. De monsters worden voortaan vervoerd via buizenpost met daaraan gekoppeld een volledig automatische verwerking ervan, op volgorde van binnenkomst, in een hightech robotstraat. Het Leidsche LUMC voerde vorig jaar een vergelijkbaar systeem in.

Patiënten die binnenkomen op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het ETZ, krijgen met behulp van het nieuwe robotsysteem veel sneller de uitslagen van hun bloedonderzoek. “Het is eigenlijk een al lang bestaand systeem, maar dan helemaal doorontwikkeld en daarmee heel bijzonder”, vertelt Bert Westerhuis, manager van het ziekenhuislaboratorium. “Nadat de verpleegkundige op de SEH het buisje met bloed in de buizenpost heeft geplaatst, komt er tot aan de uitslag helemaal geen mensenhand meer aan te pas.”

Robotsysteem voorkomt fouten

Het volledig geautomatiseerde systeem vervangt een groot aantal fysieke handelingen. Hierdoor is de kans op fouten extreem klein, aldus het Tilburgse ziekenhuis. Het buisje bloed wordt in minder dan 40 seconden van de SEH naar het laboratorium vervoerd, waar een robotarm het bloedmonster in de robotstraat zet. Daarna start direct het analyseproces. De uitslagen van de bloedmonsters zijn dan na circa 40 minuten, minimaal een kwartier sneller dan in de oude situatie.

Minder lang wachten op uitslagen zorgt ervoor dat een behandeling op de SEH minder vertraging oploopt, wat nu vaak het geval is. Westerhuis: “Met deze verbetering zorgen we er dus voor dat patiënten echt veel korter op de SEH hoeven te blijven. En dus sneller naar huis of naar de goede afdeling in het ziekenhuis kunnen”.

Meer patiënten helpen

De tijdwinst betekent ook dat zorgverleners gedurende de dag meer patiënten kunnen helpen op de SEH. Behalve de SEH werkt ook de polikliniek Bloedafname nu met dit buizenpostsysteem. Het ETZ is naar eigen zeggen het eerste ziekenhuis in Nederland dat zowel op de SEH als op de Bloedafname met dit unieke systeem werkt.

Het Klinisch en Chemisch en Hematologisch Laboratorium (KCHL) van het ETZ analyseert dagelijks ruim vijfduizend buisjes met bloed en urine. Jaarlijks worden circa vijf miljoen laboratoriumbepalingen gedaan voor huisartsen uit de regio en specialisten in het ziekenhuis. Het KCHL is een van de vier laboratoria in Nederland waar bovendien de hielprikscreening en de testen voor het bevolkingsonderzoek darmkanker worden uitgevoerd.

Automatisering transport LUMC

Het Leids Universiteit medisch Centrum (LUMC) liet in juni 2018 weten dat het transport en de verwerking van bloedmonsters volledig geautomatiseerd was. Buisjes bloed worden automatisch door een buizenstelsel in het plafond getransporteerd van de bloedafname naar een modern gerobotiseerd lab waar ze snel worden verwerkt tot een uitslag die terug naar de arts kan.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Regionale participatiehubs
Subsidie voor coalitievorming voor regionale participatiehubs
Wervingscampagne
Bijzondere wervingscampagne Reinier de Graaf
Neuromorphic Computing
Elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
Volg jij ons al?