ETZ start met online keuzehulp 'Herstel na Botbreuk'

23 september 2021
ETZ-Keuzehulp-Botbreuk
Tweedelijn
Nieuws

De keuzehulp bij botbreuken is met name bedoeld voor volwassenen die met een botbreuk in het ziekenhuis opgenomen zijn en die een lange revalidatieperiode te wachten staan met letsel dat een grote invloed heeft op hun dagelijkse leven. In de online keuzehulp staat onder andere informatie over de diagnose en behandelopties.

“De Herstel na Botbreuk Keuzehulp biedt op een begrijpelijke manier wetenschappelijk onderbouwde informatie aan de patiënt. Met deze informatie krijgt de patiënt een meer realistische verwachting van zijn of haar herstel. Ook maakt de keuzehulp gemakkelijk inzichtelijk hoe patiënten zelf kunnen bijdragen aan hun herstel. Samen beslissen wordt gewoonweg steeds belangrijker en ook landelijk wordt er steeds meer aandacht aan besteed", vertelt projectleider Nicky Neequaye.

Online keuzehulp voor beste behandelplan

Een patiënt die met een botbreuk in het ETZ wordt opgenomen, krijgt een formulier uitgereikt waarop informatie staat over de diagnose, het beleid en advies. Op dit formulier staat ook de link naar de online keuzehulp 'Herstel na Botbreuk'. Die keuzehulp doorloopt de patiënt voordat hij zijn eerste controleafspraak heeft. Daarin staan ook een aantal vragen met betrekking tot de persoonlijke situatie van de patiënt. Vragen die van belang zijn bij het kiezen van het juiste revalidatieplan.

De patiënt kan binnen de online keuzehulp zelf aangeven wat zijn afwegingen zijn. Daarna bespreekt hij of zij dit samen met zijn specialist. Dat gebeurt aan de hand van de samenvatting en antwoorden op de vragen uit de Keuzehulp. Met die informatie, en samen met de patiënt dus, wordt het best passende behandelplan opgesteld. “Door deze tool ben ik als arts beter geïnformeerd over de wensen en vragen van mijn patiënt en verwacht ik dat de patiënt beter geïnformeerd naar het spreekuur komt. Zo zorgen we er samen voor dat de patiënt zorg op maat krijgt”, vertelt traumachirurg Koen Lansink.

De Herstel na Botbreuk keuzehulp is getest onder zorgverleners en patiënten uit diverse Nederlandse instellingen. De zorgverleners zijn traumachirurgen, revalidatieartsen, fysiotherapeuten en orthopeden. De Keuzehulp is via ontwikkel- en implementatiepartner ZorgKeuzeLab beschikbaar voor alle zorgverleners en ziekenhuizen in Nederland.

Enkele weken geleden presenteerde het ETZ nog een andere innovatie op het gebied van botbreuken. Het ziekenhuis test de komende drie maanden een kunstmatige intelligentie (AI)-toepassing voor het stellen van de juiste diagnose bij een botbreuk.