Search
Close this search box.
Search

Expertisecentrum voor zelfmanagement chronisch zieken

Om zelfmanagement te kunnen toepassen moet een patiënt met een chronische aandoening beschikken over de juiste zelfkennis en kennis van de aandoening. Alleen dan is hij of zij in staat de klinische markers van de aandoening te volgen, de implicaties te begrijpen en gedrag aan te passen.Self-Management Europe is een spin-off van het EU-gefinancierde COMPAR-EU-project voor onderzoekssamenwerking.

Doelstelling van het Self-Management Europe expertisecentrum is het bieden van handvatten aan patiënten(organisaties), zorgprofessionals, zorgorganisaties en beleidsmakers. Daarmee moet een bijdrage en ondersteuning geleverd worden aan het bevorderen van zelfmanagement van kwetsbare groepen in de samenleving.

Het expertisecentrum is een onderzoeks- en innovatiecentrum voor actuele en innovatieve kennis over empowerment en zelfmanagement bij patiënten met chronische aandoeningen. Self-Management Europe is opgericht door het Nivel in samenwerking met onderzoekspartners Avedis Donabedian Research Institute (FAD) uit Barcelona en Optimedis uit Hamburg.

Nieuwe zelfmanagement kennis vergaren

“We streven ernaar om een Europees expertisecentrum te worden dat de meest actuele en innovatieve multidisciplinaire wetenschappelijke kennis biedt over hoe empowerment en zelfmanagement van patiënten in Europa beter kan worden aangepakt in praktijk en beleid”, vertelt dr. Monique Hermans, senior onderzoeker Zorg en Participatie bij Chronische Aandoeningen.

Naast het delen van bestaande (wetenschappelijke) kennis over empowerment en zelfmanagement, staat ook het genereren van nieuwe kennis over deze onderwerpen door nieuw onderzoek centraal. Daarbij ligt de nadruk op patiëntengroepen met chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, longziekten, diabetes en overgewicht.

Het expertisecentrum is een Joint Venture-initiatief dat wordt gevormd door een multidisciplinair team onder leiding van het Nivel, FAD en Optimedis. Verder zullen ook aangesloten leden, zoals European Patient Forum, onderzoeksinstituten en gezondheidszorgorganisaties, deelnemen. Het nieuwe centrum ondersteunt het werk van aangesloten leden in Europa door middel van advies bij beleids- en projectontwikkeling, uitwisseling van kennis en expertise, onderzoek, netwerken en communicatie.

De zorgsector is inmiddels al overtuigd van de voordelen die zelfmanagement bij chronisch zieken en kwetsbare groepen in de samenleving kan bieden. De cultuurverandering bij leidinggevenden en zorgprofessionals is daarvoor jaren geleden al ingezet.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?