Search
Close this search box.
Search

Extra stimulans voor digitale zorg wijkverpleging

Minister Conny Helder trekt de komende vijf jaar 770 miljoen euro uit voor hulpbehoevende zelfstandig wonende ouderen. Een belangrijk deel van het budget gaat naar digitalisering van de wijkverpleging. Op dit moment kan daarvoor vanuit drie bronnen concreet subsidie voor worden aangevraagd: Subsidie Ondersteuning Wijkverpleging (SOW), de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) en de subsidieregeling Implementatie- en opschalingscoaching

Om de druk op de wijkverpleging te verminderen is een digitaliseringsslag noodzakelijk. Denk onder meer aan verschillende soorten sensoren voor monitoring op afstand zoals valsensoren en beeldbellen. Of wat te denken van digitale medicijndispensers die de wijkverpleegkundige waarschuwen als er iets niet goed gaat. Maar denk ook aan elektronische sleuteloplossingen, wondverzorging op afstand, communicatieplatforms tussen professionals onderling en de cliënt of leefstijlmonitoring. Het implementeren van deze en andere digitale oplossingen kost uiteraard veel geld. Inmiddels kunnen organisaties met wijkverpleegkundigen daarvoor uit drie bronnen subsidie krijgen, zo staat te lezen op de website van Vliegwiel. Het gaat om de volgende drie.  

Subsidie Ondersteuning Wijkverpleging

Allereerst is er de Subsidie Ondersteuning Wijkverpleging (SOW). Deze geeft organisaties financiële steun voor projecten die nieuwe werkwijzen en verbeteringen in gang zetten. Digitalisering hoort daar uiteraard expliciet bij. Die projecten kunnen eventueel worden gedaan in samenwerking met  andere zorginstellingen die wijkverpleging verlenen, zzp​’ers die wijkverpleging verlenen en ketenpartners zoals huisartsen en gemeenten. Aanvragen voor deze subsidie kunnen worden ingediend tot 12 september 2022.

Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET)

Hiernaast is er een nieuwe ronde van de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET). Het ministerie van  VWS heeft in totaal 12,5 miljoen euro geoormerkt voor de nieuwe SET. Iedere organisatie die bezig is met e-health in de thuissituatie kan inschrijven op deze regelingen. Een heel interessante optie dus voor organisaties voor wijkverpleegkundigen die bezig zijn met digitalisering. Op de website van ZonMw  is hier meer over te lezen. Aanvragen voor deze subsidiemogelijkheid kunnen tot en met 31 december 2022 worden ingediend.

Subsidieregeling Implementatie- en opschalingscoaching

Met deze regeling kan een organisatie coaching aanvragen voor een implementatie- of opschalingsvraagstuk. Het doel van de regeling is om een bijdrage te leveren aan het beter, sneller en duurzaam implementeren en opschalen van goede zorginnovaties zoals digitalisering. Voor deze subsidie kan nog niet ingeschreven worden, hij wordt waarschijnlijk eind augustus 2022 geopend.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?