Search
Close this search box.
Search

Factsheet Transformatiegelden moet duidelijkheid geven

Zorgorganisaties kunnen transformatiegelden aanvragen bij de zorgverzekeraar voor initiatieven die bijdragen aan passende zorg, toegankelijkheid van de zorg, regionale samenwerking of andere doelstellingen uit het IZA. VWS heeft 2,8 miljard euro beschikbaar gesteld voor impactvolle zorgtransformaties, om de zorg nu en in de toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden.

De Federatie Medisch Specialisten (FMS) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) hebben nu gezamenlijk een factsheet opgesteld waarin het beoordelingskader voor deze gelden wordt toegelicht. In deze factsheet geven de brancheorganisaties een toelichting op transformatiegelden en het beoordelingskader. Daarnaast zijn de belangrijkste criteria op een rij gezet voor het aanvragen van deze gelden.

Factsheet

In deze factsheet worden de belangrijkste punten op een rij gezet voor ziekenhuizen en medisch specialisten. Zo wordt daarin onder meer duidelijk dat iedere zorgorganisatie een beroep kan doen op de transformatiegelden. Om voor de transformatiegelden in aanmerking te komen, moeten er verschillende voorwaarden worden vervuld. Zo wordt er beoordeeld of de aanvraag voldoende bijdraagt aan de doelen zoals vastgelegd in het Integraal Zorgakkoord (IZA).

Daarnaast moet de aanvraag in samenwerking met alle relevante partijen worden opgesteld, waaronder zorgaanbieders, zorgprofessionals, zorgverzekeraars, gemeenten en patiëntenverenigingen. Het is belangrijk om te benadrukken dat de transformatiegelden geen structurele financiering zijn.

Aanvraag transformatiegelden

Iedere zorgorganisatie kan, zoals gezegd, een aanvraag indienen voor transformatiegelden. Het verdient aanbeveling om bij het opstellen van de aanvraag direct een verzekeraar te betrekken, aangezien zorgverzekeraars bereid zijn om actieve ondersteuning te bieden bij het opstellen van de transformatieplannen.

Het beoordelen van de aanvragen voor transformatiegelden begint met het bepalen of de zorgtransformatie daadwerkelijk impactvol is, door middel van een snelle toets zoals beschreven in de factsheet. De doorlooptijd voor de beoordeling van deze snelle toets door zorgverzekeraars is maximaal vier weken. De beoordeling vindt plaats door de twee zorgverzekeraars die marktleider zijn in de betreffende regio waar het transformatieplan van toepassing is.

ROS WEB

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?