Finalisten Beste Zorgidee: verlengde leuning, infuusarmband en sportapp

11 november 2017
Trapleuningverlenger01
Innovatie
Nieuws

De drie finalisten in de race om de titel Het Beste Zorgidee 2017 zijn bekend. Uit enkele honderden inzendingen koos de jury de ‘Trapleuningverlenger’, ‘PICC Comfort’ en ‘Fit for the Floor’. Nederlanders kunnen nu online stemmen op het idee dat zij het beste vinden. De winnaar van de tiende editie van Het Beste Zorgidee ontvangt een startkapitaal van 10.000 euro om zijn of haar idee te realiseren.

Op de website van Het Beste Zorgidee lichten de finalisten hun idee toe in een video. Het is tot 24 november mogelijk om op een van de drie finalisten te stemmen. Op dinsdag 28 november maakt jurylid Pieter van den Hoogenband bekend wie Het Beste Zorgidee 2017 wint. De zorginnovatiewedstrijd is een initiatief van zorgverzekeraar ONVZ.

Het Beste Zorgidee is volgens initiatiefnemer de eerste wedstrijd waar zowel aan patiënten en consumenten als zorgverleners wordt gevraagd mee te denken over hoe de zorg beter kan. De zorginnovatiewedstrijd is een initiatief van ONVZ, dat hiermee de zorg beter, efficiënter en vooral patiëntvriendelijker wil maken. De wedstrijd wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd en de afgelopen jaren werden in totaal duizenden innovatieve ideeën ingestuurd.

Hieronder in het kort de drie finalisten:

Trapleuningverlenger

Voor iedereen die de trapleuning nodig heeft om naar boven te komen, is het laatste stukje trap door het ontbreken van de leuning vaak een groot probleem. Fysiotherapeuten en broers Jeremy en Joël Blom bedachten hier een voor: de Trapleuningverlenger, een eenvoudig maar effectief hulpmiddel waarmee de trapleuning wordt verlengd.

###trapleuningverlenger###

Met behulp van de computer maakten zij een prototype dat heel eenvoudig over het einde van de leuning te schuiven is. “Ik denk dat veel mensen dit probleem zullen herkennen,” meent jurylid Pieter Hasekamp: “Als je de trapleuning nodig hebt om naar boven te lopen, dan is die laatste trede toch lastig als de leuning ophoudt. De Trapleuningverlenger lijkt me een erg praktische oplossing.”

PICC Comfort

Monique van Straaten zag hoe haar zus Sandy tijdens de chemotherapie veel ongemak had van de zogenoemde PICC-lijn, een centraal infuus, in haar bovenarm. Een infuuslijn doet pijn, zeker met de strakke kous eromheen die het ziekenhuis levert. Daarom bedacht Monique de PICC Comfort, een armband waar de PICC-lijn in gestopt kan worden.

###Picccomfort###

Deze armband biedt meer gemak en ziet er minder onprettig uit dan de standaardkous. Dankzij een handige flap is het infuus goed bereikbaar voor verplegend personeel. Een bijkomend voordeel is dat de PICC-kaart, die patiënten altijd bij zich moeten dragen, in de armband gestopt kan worden. Ook juryvoorzitter Louise Gunning ziet veel potentie voor de PICC Comfort: “Er zijn veel mensen met een PICC-lijn, dus ik denk dat we veel mensen ontlasten met dit ogenschijnlijk simpele idee.”

Fit for the Floor-app

Manueel therapeut Floor Wijma ontdekte na haar zwangerschap dat er geen goede programma's zijn die vrouwen na een bevalling helpen om terug te keren naar het sportveld. Dat bracht haar op het idee voor de app ‘Fit for the Floor’. Veel vrouwen ondervinden fysieke problemen na een bevalling, terwijl hun beschikbare trainingstijd door de komst van een baby erg beperkt is. Bestaande sportapps zijn voor hen daarom vaak weinig geschikt. De Fit for the Floor-app bevat trainingsschema's voor verschillende soorten sporten zodat de kersverse moeder snel weer op bijvoorbeeld de tennisbaan of het volleybalveld kan staan.

###fit the floor###

“Er zijn zwangere topsporters die na de bevalling professioneel worden begeleid om verantwoord te kunnen sporten en zo snel mogelijk weer op hun oude niveau te komen,” zegt jurylid Pieter van den Hoogenband. “Dat gun ik iedereen.”