FitBit ingezet bij landelijk All of Us-onderzoek in VS

16 november 2017
all-of-us-participants_edited
Technologie
Nieuws

FitBit is door het Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) aangewezen om als eerste wearable-producent deel te nemen in het landelijke All of Us onderzoeksprogramma, in 2015 opgezet door de Amerikaans regering onder president Obama. Dit project wordt onder meer gefinancierd via een subsidie van het NIH voor het Scripps Research Institute (TSRI).

Via ‘All of Us’ moeten uiteindelijk minimaal een miljoen deelnemers zorgen voor versnelling van onderzoek dat als doel heeft op basis van individuele karakteristieken ziektes te voorkomen of beter te behandelen. Onderzoekers gebruiken gegevens verzameld via het programma om meer te leren over hoe individuele verschillen in leefstijl, omgeving en biologie van invloed zijn op gezondheid en ziektes. Als onderdeel van ‘All of Us’ leidt het Scripps Translational Science Institute (STSI) het Participant Center. Dat heeft de taak om diverse groepen Amerikanen het programma binnen te halen en tot deelname te bewegen. In het kader van een eenjarige studie krijgen tot 10.000 vrijwilligers de beschikking over een Fitbit Charge 2 of een Fitbit Alta HR wearable. De betrokken onderzoekers zullen na een jaar met aanbevelingen komen over hoe fitness-wearables breder in het All of Us-onderzoeksprogramma ingezet kunnen worden. Verder moet er gedurende de studie een dataset ontwikkeld worden die inzichten moet bieden in de relatie tussen gezondheidsindicatoren zoals fysieke inspanning, hartslag, slaap en andere als essentieel beschouwde uitkomsten van ‘All of Us’. https://www.youtube.com/watch?v=B7m5rNkDjHE

Meer inzet wearables voor personalised medicine

Volgens FitBit s algemeen directeur van de divisie Health Solutions zorgt het verschuiven van de focus van behandeling naar precision medicine voor het toenemend gebruik van wearables die persoonlijke gegevens over de gezondheidstoestand van mensen kunnen registreren en doorgeven. Dat maakt meer individuele behandelmethoden mogelijk op ziektes te voorkomen of om de behandeling meer kans op succes te geven. Volgens FitBit zelf worden zijn wearables het vaakst gebruikt in biometrisch onderzoek. Zo komen de devices voor in 89 procent van gepubliceerde onderzoeken en 83 procent van alle klinische proeven. In zo’n 470 studies is gebruik gemaakt van een wearable van FitBit, zo stelt de onderneming p basis van een analyse van het Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) Journal.