Search
Close this search box.
Search

Formule 1-teams helpen in de strijd tegen COVID-19

Zoals vrijwel alle sporten ligt ook de Formule 1 stil als gevolg van de COVID-19 uitbraak. Wanneer het huidige seizoen zal starten, is nog niet bekend. Dat hangt volledig af van het verloop van de virusuitbraak. In de strijd tegen het coronavirus doen overheden een beroep op technologiebedrijven een bijdrage te leveren. Een aantal F1-teams hebben besloten daar gehoor aan te geven.

Deze week hebben marketeers van de FOM hierover gesproken met de Formule 1-teams. De komende weken zijn de fabrieken van de teams gesloten vanwege het coronavirus. Tot en met de Grand Prix van Monaco (24 mei) zijn alle races afgelast of uitgesteld en besloten is ook om de verplichte zomerstop sluiting naar voren te halen. Kortom, de teams kunnen voorlopig niet aan de ontwikkeling van de racebolides werken.

Medische ventilatoren

Vier teams, te weten Red Bull, Mercedes, McLaren en Williams, stellen daarom de capaciteit van hun fabrieken, medewerkers en de expertise op het gebied van technologie en engineering nu ter beschikking in de strijd tegen het coronavirus.

Eén van de gebieden waar de F1-teams een bijdrage aan kunnen en gaan leveren, is de productie van medische ventilatoren. Die worden ingezet bij de beademing van ernstig zieke corona-patiënten. Luchtstromen, in het kader van aerodynamica, is een van de gebieden waar de F1-teams over bijzonder veel expertise beschikken.

Ook op het gebied van de ontwikkeling van medische toepassingen is de F1 geen onbekende. De teams werken al jaren aan medische tools die de gezondheid van coureurs real-time monitoren. Een voorbeeld daarvan zijn de biometrische handschoenen die sinds kort zelfs verplicht zijn.

Formule 1 vs COVID-19

De vier teams onderzoeken inmiddels hoe hun bijdrage vorm moet krijgen. De teams beschikken in hun fabrieken, behalve over de nodige (medische) expertise, over zeer geavanceerde fabricagemogelijkheden. Die kunnen wellicht gebruikt worden voor de productie van medische ventilatoren. Geschat wordt dat alleen in de UK al zo’n 20.000 extra ventilatoren nodig zijn om de corona-crisis het hoofd te kunnen bieden.

Een woordvoerder van de F1 zei tegenover de BBC dat momenteel over de vorm van de samenwerking gesprekken gevoerd worden met relevante belanghebbende. “Te zijner tijd zullen we hierover meer details bekendmaken”, aldus de woordvoerder. De overige teams is verzocht om stand-by te blijven voor het geval dat extra ondersteuning en/of ontwikkelkracht nodig is.

Een van de vier teams die direct besloten mee te strijden tegen COVID-19, McLaren, verklaarde enkele dagen geleden dat het teamlid dat besmet was met het coronavirus geen ziekteverschijnselen meer heeft. De zeven overige geteste McLaren medewerkers bleken niet besmet te zijn.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hybride zorg
Pilot met platform voor hybride zorg bij Maasstad
Hartrevalidatie thuismeten
Ondersteuning hartrevalidatie met thuismeten
verpleegkundigen
eOverdracht verlicht administratielast verpleegkundigen
pandemie
Inzet AI en analytics nodig bij voorbereiding op volgende pandemie
wearable
Gezondheidsinformatie uit zweet halen met wearable
zwanger
Reinier de Graaf schaft meerdere BirthVR-brillen aan
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
Volg jij ons al?