Foutloos medicijnen toedienen in het Deventer Ziekenhuis

18 februari 2016
Nieuws

Het Deventer Ziekenhuis heeft een wereldprimeur. Als eerste ziekenhuis ter wereld introduceert het MedEye, een apparaat dat het toedienen van medicijnen aan het bed van de patiënt extra controleert. Volgens de leverancier tonen cijfers aan dat er bij het toedienen van medicijnen nu nog bij één op de vijf patiënten iets mis gaat. Met deze oplossing wil het ziekenhuis toe naar foutloze medicatietoediening.

In het Deventer Ziekenhuis gaan jaarlijks zo’n 250.000 medicatievoorschriften om. Controle op distributie van deze medicijnen gebeurt op verschillende manieren. Het ziekenhuis voerde bijvoorbeeld inmiddels een elektronisch voorschrijfsysteem in. Als extra controle zetten verpleegkundigen vanaf nu de MedEye in bij medicatie aan bed. MedEye werd ontwikkeld door de Nederlands-IJslandse start-up Mint Solutions.

Computer

De MedEye is een kleine computer, voorzien van een 3D-scanner en software zit. De verpleegkundige controleert de medicatie die eerder is voorgeschreven en samengesteld, haalt de tabletten en capsules uit de verpakking en stopt die in de lade van de MedEye. Aangezien alle tabletten en capsules van kleur, grootte, inscripties, structuur en breukstreep verschillen, ziet de MedEye direct of de patiënt de juiste medicatie krijgt.

Het apparaat vergelijkt de gegevens met die uit het elektronisch voorschrijfsysteem. Als die helemaal kloppen, geeft de MedEye een signaal en kan de verpleegkundige de medicijnen veilig aan de patiënt toedienen. Het systeem is uitgebreid getest in Deventer. Het bracht in Deventer maar liefst 3 tot 4 medicatiefouten per dag aan het licht.

Kwaliteitscontrole

De MedEye kan de cirkel van kwaliteitscontroles rond medicatie sluiten. Van het voorschrijven van medicatie door een arts, tot het samenstellen en de toediening aan het bed: alles gaat voortaan digitaal en veilig. Ziekenhuisapotheker Peter Wierenga van het Deventer Ziekenhuis is dan ook blij met deze introductie: ‘Het toedienen van medicijnen blijft mensenwerk. Verpleegkundigen blijven zelf uiteraard de medicijnen controleren, maar de MedEye is een extra slot op de deur. 'Mens én machine sluiten nu samen de keten van een juiste medicijnverstrekking.’

Bestuursvoorzitter Gita Gallé van het Deventer Ziekenhuis vertelt dat de MedEye laat zien dat de kwaliteit van zorg met innovatieve middelen op een hoger niveau kan worden gebracht: ‘Patiënten moeten erop kunnen rekenen dat ze veilig medicijnen krijgen voorgeschreven en toegediend. De MedEye helpt ons om vermijdbare fouten te voorkomen en is daarmee voor ons een heel belangrijk.’