Search
Close this search box.
Search

Franciscus opent trainingscentrum thuisdialyse

Thuis dialyseren is voor steeds meer nierpatiënten een optie. Maar dat moet natuurlijk wel veilig en met verstand van zaken gebeuren. Daarom is in het DialyseCentrum van Franciscus Gasthuis & Vlietland een speciaal trainingscentrum geopend. De training gebeurt vanaf nu in alle rust in deze speciale trainingsruimte door een vast team van dialyseverpleegkundigen.

Als grootste dialysecentrum van Nederland speelt het Dialysecentrum van Franciscus ook een rol in het trainen van patiënten buiten het ziekenhuis. Met de speciale trainingsruimte die nu is gecreëerd kan de thuisdialyse makkelijker worden opgeschaald. Het doel van thuisdialyse is de kwaliteit van leven van dialysepatiënten te verhogen en dat blijkt in de praktijk goed te lukken. Tevens zorgt thuishemodialyse ervoor dat de patiënt meer zelfregie heeft. Zij hoeven minder te reizen van en naar het ziekenhuis en bepalen zelf wanneer ze thuis dialyseren. Dit geeft niet alleen meer vrijheid voor de patiënt, maar vergroot ook de efficiëntie van het zorgproces.

Passende zorg

Thuis zélf dialyseren laat goed zien hoe zorg in de praktijk kan worden verplaatst van ziekenhuis naar huiskamer. Het gaat om de juiste zorg op het juiste moment ofwel de passende zorg die met name in IZA wordt aanbevolen. Om eigenhandig thuis te dialyseren is echter eerst wel oefening nodig om met goed om te kunnen gaan met het dialyseapparaat. Om de patiënt hier goed op voor te bereiden is dus in het Dialysecentrum van Franciscus Gasthuis & Vlietland een nieuwe trainingsruimte geopend. De trainingsplek is bedoeld voor patiënten die in aanmerking komen voor thuishemodialyse.

Mensen waarvan de nieren niet goed functioneren kunnen uiteindelijk afhankelijk worden van dialyse. Eén van de vormen van dialyse is hemodialyse. Dit kan thuis plaatsvinden of in het dialysecentrum. Een dialysebehandeling is drie keer per week noodzakelijk en duurt gemiddeld vier uur.

Thuisdialyse

Naast thuis meten en monitoring zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om mensen thuis te behandelen. Een goed voorbeeld naast thuisdialyse is het geven van chemokuren thuis zoals door Rijnstate op steeds grotere schaal gebeurt. Thuisdialyse komt ook steeds beter van de grond.

Ziekenhuis St Jansdal en Eurocept Homecare introduceren bijvoorbeeld een nieuw zorgconcept voor thuisdialyse in Nederland. Het geeft mensen met nierfalen de kans tot thuisdialyse zonder dat er in huis aanpassingen nodig zijn. Dit gebeurt met een handzame hemodialysemachine: de Physidia S3. Maar er is meer geschikte apparatuur beschikbaar om thuis te dialyseren. Het eigenhandig dialyseren is echter nog best ingewikkeld en training is nodig en het is dan ook een goede ontwikkeling dat Franciscus Gasthuis & Vlietland die trainingen met haar nieuwe centrum verder professionaliseert en opschaalt.  

Zelfmanagement

Patiënten vinden het fijn dat ze rustig kunnen oefenen in de nieuwe trainingsfaciliteit. Uiteindelijk winnen ze met thuisdialyse namelijk veel autonomie. Nierpatiënt Antoine Putter dialyseert bijvoorbeeld nu zelf thuis. Hij krijgt daarmee de regie terug over zijn eigen leven, doordat hij niet altijd meer naar het ziekenhuis hoeft voor de dialyse. ‘Ik kan nu bijvoorbeeld als ik op zaterdag een verjaardagsfeestje heb mijn dialyse ook verschuiven naar de zondag. Voor mij betekent dat heel veel vrijheid.”

Ook Ton van der Vaart is enthousiast over deze innovatieve optie. Het bevalt mij en heb nu veel meer vrijheid. Voorheen ging ik drie  ochtenden per week naar Franciscus Gasthuis om te dialyseren. Vroeg opstaan, wachten op de taxi, de hele ochtend aan de machine, terug naar huis en daarna was ik zo moe dat ik de rest van de dag niets meer waard was. Nu dialyseer ik twee avonden en als het klaar is, duik ik meteen mijn bed in en slaap de hele nacht door.”

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Kankeronderzoek
UMCU studenten doen kankeronderzoek met Genmab
Thuismonitoring
Isala voegt 23 zorgpaden toe aan thuismonitoring
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
Volg jij ons al?