Search
Close this search box.
Search

Frans van Houten: inzetten op groeigebieden, leven lang leren

Nederland moet inzetten op nieuwe groeigebieden en op het faciliteren van een leven lang leren. Alleen zo kan ons land over een jaar of vijf nog concurrerend zijn, meent Philips-CEO Frans van Houten. Hij werd geïnterviewd in Op1, naar aanleiding van de EW Economielezing 'Samen innoveren we Nederland', die hij hield op 30 november.

Nederland moet kijken naar de nieuwe groeikansen en groeigebieden om een welvarende toekomst mogelijk te maken, aldus Van Houten: “Je moet op tijd je koers verleggen, zodat we over vijf of tien jaar weer nieuwe sterktes hebben en daar een exportland in zijn. Waar verdient Nederland nu zijn brood mee? En waarmee in de toekomst?”

Betere en duurzame zorg

Philips heeft op dezelfde wijze de afgelopen negen jaar de koers verlegd, zo vertelde de CEO vorig jaar in een interview met ICT&health: van elektronicaconcern tot health technology-aanbieder. De veranderingen bij Philips konden volgens Van Houten dienen als voorbeeld voor zorgorganisaties om te komen tot betere en duurzame zorg.

Voor zo’n zorgtransitie vindt hij het onder meer noodzakelijk dat de uitkomsten van behandelingen voorop komen te staan. Van Houten bepleit dan ook een meer integrale benadering van zorg, waarbij zorgaanbod, financiering en beleid beter op elkaar afgestemd zijn.

Belangrijkste groeigebieden

De Nederlandse positie in de top van meest innovatieve landen ter wereld is volgens Van Houten niet vanzelfsprekend. “De belangrijkste groeisectoren van de wereld zijn onder meer tech, semiconductoren, software en streaming media. Waar zijn onze grote bedrijven in die gebieden? Als je daar helemaal niet op inzet, dan word je relatief gesproken steeds kleiner.”

Volgens de Philips-CEO is er nu nog tijd om meer op deze groeigebieden in te zetten. Dat betekent ook inzetten op grootschalige omscholing van mensen voor werk in groeisectoren waar personeelstekorten gaan ontstaan. Van Houten wijst erop dat er door verdergaande automatisering en nieuwe technologie zoals AI tot wel 700.000 banen in de productie en administratieve sector kunnen verdwijnen. Een deel van deze mensen moet omgeschoold worden om tekorten van tienduizenden tot honderdduizenden functies in te vullen op te gaan vangen die zullen ontstaan bij toepassingen zoals eerdergenoemde kunstmatige intelligentie.

Uitbreiding capaciteit gezondheidszorg

Verder pleit Van Houten voor een uitbreiding van de capaciteit in de gezondheidszorg. “We weten dat economisch gezien een investering in gezondheidszorg leidt tot economische activiteit. Waarom moeten we nu in een lockdown? Omdat er niet voldoende capaciteit is in de gezondheidszorg. Je kunt ook zeggen: we investeren in meer gezondheidszorg want dan kunnen we allemaal economisch actief zijn.” In ICT&health 6 (10 december) verschijnt een artikel over het Transferpunt Zorg & Welzijn, dat momenteel omscholing faciliteert van door de lockdown getroffen sectoren naar werk in zorg en welzijn.

Voortbordurend op de omscholing waar Van Houten aan refereerde, voorspelt de Philips-CEO dat steeds meer mensen een leven lang zullen leren. “Ik heb gepleit voor meer investeringen in onderwijs en een leven lang leren, omdat mensen die hun baan verliezen op hun dertigste of veertigste eigenlijk een nieuwe kans moeten krijgen om naar school te gaan. Dan moet een tweede opleiding niet duur zijn, maar goedkoop.”

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
verpleeghuizen
KIK-V systematiek wordt uitgerold bij alle verpleeghuizen
neurostimulator
Langer pijnvrij met de nieuwste neurostimulator
Volg jij ons al?