Search
Close this search box.
Search

Friese patiëntportalen bovengemiddeld gebruikt

Zo’n 20 procent van de Friese patiënten maakt gebruik van de mogelijkheid om eigen medische gegevens in te zien uit hun digitale dossier. Het gaat om patiënten van de Friese ziekenhuizen en van Revalidatie Friesland, zo schrijft Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Daarmee scoort Friesland bovengemiddeld.

Het gaat bij de cijfers om de patiëntportalen van Antonius Ziekenhuis, MCL, Nij Smellinghe, Tjongerschans en Revalidatie Friesland. Deze zorginstellingen bieden hun patiënten al enige tijd inzage in hun digitale dossier aan. Zij krijgen zo inzicht in bijvoorbeeld hun medische gegevens en uitslagen van (lab)onderzoeken.

Meerwaarde patiëntportalen

Volgens de betrokken zorginstellingen gebruiken steeds meer patiënten deze mogelijkheid en zien er de meerwaarde van in. Omdat er ook een groep patiënten is die nog een drempel ervaart, is er tijdens de landelijke e-healthweek – van 21 tot 26 januari – bij alle instellingen extra aandacht voor het gebruik van de patiëntportalen.

Doel van het (per 2020 ook verplichte) digitaal beschikbaar stellen van patiëntinformatie via de patiëntportalen is om patiënten meer regie te geven over het zorgproces. Digitaal beschikbare medische gegevens maken patiënten beter geïnformeerd, meer betrokken bij hun zorg en zorgen er voor dat ze beter in staat zijn om mee te beslissen. Verder kunnen zij via de portalen zaken vanuit huis regelen. Voorbeelden zijn het invullen van voorbereidende vragenlijsten, een vraag stellen aan de specialist of het plannen van (vervolg)afspraken.

Gebruik boven landelijk gemiddelde

Gemiddeld maakt één op de vijf Friese patiënten gebruik van een patiëntportaal, al verschilt het gebruikerspercentage per zorginstelling. Zij zitten hiermee boven het landelijk gebruikerspercentage van 14 procent (september 2018).

De mogelijkheden per portaal verschillen, maar alle instellingen breiden dat voortdurend uit, benadrukt het MCL. Er komen regelmatig nieuwe toepassingen en mogelijkheden bij. De vijf zorginstellingen werken samen in de ontwikkeling en bekendheid hiervan. Ook zetten zij zich in om de portalen zo toegankelijk mogelijk te maken. Omdat niet iedere patiënt even digitaal vaardig is, worden de portalen regelmatig getest door een panel op toegankelijkheid, gebruikersvriendelijkheid en begrijpelijkheid.

Stimuleren portaal tijdens e-healthweek

Bij Antonius Ziekenhuis, MCL, Nij Smellinghe, Tjongerschans en Revalidatie Friesland staat tijdens de e-healthweek het stimuleren van het gebruik van de patiëntportalen centraal. Daarom zijn er die week activiteiten om patiënten te informeren over de meerwaarde van de portalen en te helpen bij het gebruik ervan. Op de website van iedere zorginstelling is informatie te vinden over de activiteiten tijdens de e-healthweek – momenteel al 253, meer dan de 250 in 2018.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Wilt u ook weten hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst nu al implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, maar het aantal nog beschikbare plaatsen zijn beperkt. Dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Regionale participatiehubs
Subsidie voor coalitievorming voor regionale participatiehubs
Wervingscampagne
Bijzondere wervingscampagne Reinier de Graaf
Neuromorphic Computing
Elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
Volg jij ons al?