Gable Systems uit Hengelo (Ov) heeft een nieuwe looprevalidatierobot ontwikkeld. De robot is vooral bedoeld voor patiënten die loopproblemen hebben als gevolg van een beroerte. De revalidatierobot traint de aansturing van de beenspieren met behulp van een slim mechanisme, dat gebruik maakt van rekstrooktechnologie van technologiebedrijf HBM.
Loopproblemen na een beroerte worden veroorzaakt door onbalans, omdat de hersenen de spieren niet meer correct aansturen. De krachten, die in drie richtingen op het lichaam van de patiënt worden uitgeoefend, worden gemeten zodat de robot elke onbalans constateert en meteen kan corrigeren. Hiermee traint de patiënt zelf actief de lichaamsbalans en de aansturing van onder andere de beenspieren.
De robot kan in drie richtingen rijden en om de eigen as draaien zodat de patiёnt vrij door de ruimte kan bewegen en zelfstandig een groot aantal oefeningen kan uitvoeren. De patiënt kan met behulp van de robot dus geheel zelfstandig lopen, stelt Gable Systems.
Rekstrooktechnologie
De looprevalidatierobot van Gable Systems bestaat uit een zelfrijdend platform. De patiёnt heeft een heupbroek, die aan een 'beugel' gekoppeld is. Aan beide kanten van de beugel is een 'padding' bevestigd met een aandrijving, die de beugel in drie richtingen kan bewegen. Sensoren vormen een belangrijk onderdeel van de robot.
Tussen de beugel en de padding zit een kop met daarin een roestvrijstalen meetlichaam. Daarin zit rekstrooktechnologie van HBM, dat zich gespecialiseerd heeft in sensoren en meettechnologie.
Analyse meetresultaten
Het buiglichaam in combinatie met de rekstroken creëert een krachtsensor. Deze krachtsensoren zijn verbonden met een door Gable Systems zelf ontwikkeld versterkerbord, dat de informatie over de bewegingen digitaliseert en via EtherCAT doorgeeft aan de software voor de analyse van de meetresultaten.
De software stuurt 'lineaire actuatoren' aan en corrigeert op deze manier de positie van de heupen van de patiënt. Doordat het versterkerbord de stand van de beugel elke halve milliseconde uitleest en de robot binnen enkele milliseconden op de bewegingen van het lichaam reageert, is het mogelijk de patiënt continue de juiste ondersteuning te bieden.
Eerste productversie eind 2019
De eerste productieversie van de looprevalidatierobot wordt eind 2019 opgeleverd. In de tussenliggende periode heeft de robot dan onder meer een CE-certificering voor medische apparatuur ontvangen.