GE financiert startups die overdosis tegengaan

20 april 2017
Nieuws

General Electric (GE) heeft twee startups die oplossingen ontwikkelen om overdosis bij het gebruik van opiaten tegengaan voorzien van vers kapitaal. In totaal ontvangen GEM Boxes en We Are Allies 20,000 dollar om hun oplossingen verder te ontwikkelen. De selectie van de twee bedrijfjes komt voor uit de hackathon die GE eind vorig jaar in Boston organiseerde om de gevolgen van drugsgebruik te bestrijden.

GEM Boxes ontwikkelt doosjes die het middel Narcan bij zich dragen en in het geval van een overdosis door voorbijgangers kan worden geopend. Narcan is een middel, dat in de bloedbaan wordt gespoten en onmiddelijk alle opiaten van de receptoren verjaagt, om er zelf te gaan zitten. Met de oplossing van GEM Boxes kan het middel direct worden aangeboden en is medische assistentie ter plekke overbodig.

We Are Allies is een non-profit organisatie die bestaat uit onder meer artsen, apotheker, technici, developers en mensen die zelf onder behandeling staan voor een drugsverslaving. De organisatie roept vrijwilligers op om doosjes met Narcan zichtbaar bij zich te dragen om daarmee drugsverslaving bespreekbaar te maken. We Are Allies kwam in eerste instantie niet in aanmerking voor fondsen, maar GE vond de doelen van de organisatie overtuigend genoeg om alsnog te portemonne te trekken.

De eerste naaldvrije oplossing om overdoses tegen te gaan, naloxone, werd begin vorig jaar door de Amerikaanse gezondheidsorganisatie FDA goedgekeurd. In januari van dit jaar kreeg de Narcan-neusspray groen licht.