Gebruik cliëntportaal groeit bij zorginstellingen

24 augustus 2018
Ouderen-zorg
Passende Zorg
Nieuws

33 zorgorganisaties uit de ouderenzorg (VVT) en de gehandicaptenzorg (GZ) zijn er het afgelopen jaar bij gekomen als het gaat om het bieden van toegang tot cliëntinformatie via een cliënt portaal. Het gaat om 15 instellingen uit de gehandicaptenzorg en 18 organisaties uit de ouderenzorg. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek naar het gebruik van Elektronische Cliënten Dossiers (ECD’s) door M&I/Partners.

Uit de studie naar het gebruik van de ECD’s bij de 50 grootste zorgorganisaties in de ouderen- en gehandicaptenzorg valt volgens het bureau op dat de meeste verschuivingen hebben plaatsgevonden in het gebruik van een cliëntportaal, maar niet in de keuze voor een ECD. Het aantal verschillende portalen in de gehandicaptenzorg is hoger dan in de ouderenzorg. Ook is het gebruik van cliëntportalen in de GZ duidelijk populairder dan in de ouderenzorg. Ten opzichte van 2017 zijn in 2018 in de gehandicaptenzorg 15 instellingen meer het cliëntportaal gaan gebruiken versus 18 extra zorgorganisaties in de ouderenzorg. De 33 zorgorganisaties die het cliëntportaal in 2018 in gebruik hebben genomen, hebben in 14 gevallen voor Carenzorgt gekozen, 6 voor het portaal van Unit4, 4 voor Jouwomgeving, 3 voor Quli, 2 voor LableCare, 2 voor PinkRoccade, 1 voor Cormel en 1 voor De Heer Software. Verder valt op dat Quli en Jouwomgeving alleen nog wordt gebruikt in de gehandicaptensector en niet bij de 50 grootste instellingen in de ouderenzorg.

Gebruik ECD’s vrijwel ongewijzigd

M&I/Partners spreekt over marginale wijzigingen in het gebruik van ECD’s. Het gaat in totaal om 5 wijzigingen in de onderzoeksgroep, waarvan 4 organisaties zijn overgestapt naar Nedap. De top-5 in beide sectoren blijft ongewijzigd. In de gehandicaptenzorg is er nu wel sprake van een gedeelde tweede plek door Unit4 en Nedap, waarbij vooral Nedap groeit. De top 5 van ECD-leveranciers in de ouderenzorg bestaat nu uit Nedap (ruim 40%), PinkRoccade (circa23%), Ecare en Unit 4 (beiden 10%) en Cormel (7%). In de gehandicaptenzorg staat de Heer Software ruim bovenaan (33%), gevolgd door Nedap en Unit4 (elk net onder de 20%), PinkcRoccade (ruim 75) en Adapcare (circa 6%).

Over de studie

Het overzicht is samengesteld door adviseurs van M&I/Partners op basis van marktkennis en een inventarisatie bij de ECD leveranciers. Bij organisaties die gekozen hebben voor een nieuw ECD en in de implementatiefase zitten, is het nieuwe ECD meegenomen in de inventarisatie. Peildatum is juni 2018. Beide overzichten van de 50 grootste zorgorganisaties van de gehandicaptenzorg en ouderenzorg zijn gebaseerd op informatie van de VGN en Actiz. Volgend jaar wordt de inventarisatie uitgebreid naar de totale markt. de resultaten van de studie werden eerder deze week door Zorgvisie gepubliceerd. Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en/of de relevante innovaties ervaren? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn na registratie gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en meld u snel aan!