Search
Close this search box.
Search

Geheugenverlies ongedaan door prothese – Nieuwsoverzicht van 1 oktober

Maar ook nog: Delftse bacterieprinter van K'NEX (foto) - Beter oren maken dankzij 3D-printer - Delen? Gebruik #eHealth en #icthealth

Geheugenverlies ongedaan door prothese

Onderzoekers van de University of Southern California en Wake Forest Baptist Medical Center hebben een prothese ontwikkeld die patiënten die last hebben van geheugenverlies kunnen helpen. Het apparaat maakt een kopie van het kortetermijngeheugen en vertaalt dit naar het langetermijngeheugen. De kopie vervangt de delen die verloren zijn gegaan door hersenletsel.

De wetenschappers gebruiken elektroden, die ze implanteren in het brein van een patiënt. De focus ligt hierbij op de hippocampus, omdat dit het ‘geheugencentrum’ van het brein is. Bij patiënten met Alzheimer is de hippocampus beschadigd, iets wat ook voorkomt bij soldaten met hersenletsel. Dit laatste is de reden voor de financiering van het onderzoek door DARPA.

Beide groepen patiënten kunnen met de nieuwe techniek geholpen worden. Hun herinneringen van vóór de ziekte zijn nog intact, maar het lukt vaak niet om nieuwe herinneringen te maken. De techniek presteert goed bij tests op dieren en wordt nu geëvalueerd bij mensen. 

Het artikel is tegen betaling te downloaden.

Delftse bacterieprinter van K’NEX wint iGem competitie

Studenten van de TU Delft hebben de International Genetically Engineered Machine (iGEM) wedstrijd gewonnen. Met hun project ‘Biolinker’ wonnen zij de overall-prijs en zijn daarmee het beste team van de wereld. De Biolinker is een 3D-printer van K’NEX waarmee laagjes bacteriën geprint kunnen worden. Dit soort laagjes kunnen dankzij deze techniek beter onderzocht worden.

Het team stopt de bacteriën in een printer, die de bacteriën vervolgens in nette laagjes weer uitprint. Deze biofilms kunnen gebruikt worden als testplatform voor onderzoek in industriële en medische toepassingen.

De studenten wonnen overigens nog meer, ze kregen maar liefst drie extra prijzen: beste hardware project, beste wiki (website) en best ‘applied design’.

3D-printen helpt chirurgen met het maken van nieuwe oren 

Aan de Universiteit van Washington is een methode ontwikkeld die chirurgen in opleiding helpt om te leren hoe ze oren moeten maken. Dat was tot nu toe aan lastige taak. Tijdens de operatie gebruiken chirurgen namelijk het liefst (zo min mogelijk) kraakbeen van de ribben van het kind zelf. Voor de chirurgen in opleiding is dit niet beschikbaar. Als ze geluk hebben, is er een lichaam van een volwassene dat ter beschikking is gesteld aan de wetenschap voorhanden. Ook wordt er geoefend op varkensribbetjes. 

Vaak zijn geen van beide materialen voorhanden. Dan wordt er geoefend op een stuk zeep. Op zich leert dat je wel hoe je de vorm goed krijgt, maar de zeep is niet buigzaam en het vasthechten voelt ook heel anders. Enter de 3D-printer… Hiermee kunnen oren van siliconen worden geprint en dat voelt veel realistischer. Bovendien kunnen de chirurgen in opleiding eerst de operatie oefenen, voor ze die daadwerkelijk gaan uitvoeren.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
Volg jij ons al?