Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
4 januari 2016
Artikel delen

Gentherapie tegen veroudering: patient 0 of kwakzalverij? – Nieuwsoverzicht van 15 oktober

Verder vandaag: Voedsel scannen straks met App (foto) – Aandacht voor eHealth in thuiszorgwinkels. Deel dit bericht met #ehealth en #icthealth

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Gentherapie tegen veroudering: patient 0 of kwakzalverij?

De ‘Fontein van de eeuwige jeugd’ spreekt mensen al eeuwen tot de verbeelding. Veroudering tegengaan trekt als onderzoeksgebied dan ook een bonte verzameling wetenschappers, pseudo-wetenschappers en kwakzalvers aan. Afgelopen maandag berichtten wij nog over onderzoek op gist. Maar nu is daar dan de mens Elizabeth Parrish, de CEO van bio-technologie startup BioViva. Zij beweert in Latijns Amerika een gentherapie te hebben ondergaan die veroudering tegengaat. Daarmee is zij ‘patient 0’ – de eerste patiënt in de wereld die de behandeling heeft gekregen. Het lastige van het verhaal is dat het verhaal tot nu toe nog niet volledig geverifieerd kan worden. Iets wat in wetenschappelijke kringen – terecht – alarmbellen doet afgaan.

Op Reddit geeft Parrish aan dat "Het de enige ethische keuze" was om de behandeling zelf te ondergaan. Omdat BioViva als kleine startup geen tijd en geld  heeft om door een normaal Food and Drug Administration-proces te gaan, is gekozen voor een behandeling buiten de VS. Bovendien "erkennen die ouderdom niet als ziekte,"aldus Parrish. Micheal Fossell, die ook een bedrijf heeft in hetzelfde vakgebied denkt dat haar experiment geen impact zal hebben: "Het probleem is dat niemand hun gaat geloven. Hun geloofwaardigheid is nul, ook al hebben ze helemaal gelijk."

Voedsel scannen op bacteriën nu met apparaat, straks met App

Vandaag presenteert Condi food hun nieuwe meter in museum Boerhaave. Dit apparaat kan door hyperspectraalmetingen te verrichten, vaststellen of voedsel te veel bacteriën bevat. Bovendien kan het gebruikt worden om te onderzoeken welke verontreinigingsbronnen er zijn, dus hoe het voedsel besmet kan worden. Omdat de meting in real-time wordt uitgevoerd, kan de gebruiker direct actie op de resultaten ondernemen.

Prof. Dr. Marco Beijersbergen is mede-oprichter van Condi food. Op dit moment zijn de apparaten nog groot, maar tegenover nu.nl schetst hij de toekomst: "In 2025 zit onze techniek in iedere mobiele telefoon." Als tussenstap praat Beijersbergen met supermarkten. De bedoeling is dat zij voedselscanners in de winkel plaatsen. Een klant kan dan zelf voor aankoop de kwaliteit van het eten inspecteren, "zoals je nu de streepjescode scant om de prijs te zien".

Aandacht voor eHealth in thuiszorgwinkels

Mensen die thuiszorg nodig hebben, kunnen vaak gebaat zijn bij eHealth-oplossingen. Sensoren kunnen bijvoorbeeld in de gaten houden of iemand is gevallen (en niet meer op kan staan) of zijn medicijnen niet (goed) heeft ingenomen. Helaas weten niet veel patiënten welke mogelijkheden er voor hen zijn. 

Daarom gaat FocusCura samenwerken met Medipoint, marktleider in Nederland op gebied van medische hulpmiddelen. Dat zij onder de naam: eHealthpoint. De 70 thuiszorgwinkels van Medipoint krijgen een speciale plek voor online zorg. Bovendien lanceren de partijen voor het eind van het jaar een speciale website waar mensen mogelijkheden kunnen bekijken en ervaringen kunnen lezen van ouderen en zorgverleners.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen