Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Gezond oud met hulp technologie centraal op AAL Forum

Een verouderende populatie in een gedigitaliseerde wereld. Een uitdaging? Hoe denkt Europa dit in de toekomst vorm te geven? Zorgprofessionals, ontwikkelaars, investeerders, beleidmakers en onderzoekers uit meer dan twintig Europese landen debatteerden hierover tijdens het AAL Forum eerder deze week in het Deense Aarhus.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

In het door de EU gedreven Active (&) Assisted Living (AAL) programma werken betrokkenen uit alle landen aan honderden verschillende projecten en pilots. Dit alles om de beste digitale diensten te implementeren voor mensen om zo lang mogelijk gezond en zelfstandig te kunnen leven. In Nederland is kennisinstituut Vilans op dit gebied al enkele jaren kartrekker van het eWare-project.

“Dit evenement is de hoeksteen van innovatie in de ouderenzorg”, aldus Marco Marsella van de Europese Commissie tijdens de openingsceremonie van AAL Forum 2019. “De oplossingen die hier vandaag worden ontwikkeld, zullen we morgen straks zelf gebruiken om gezond en zelfstandig te blijven leven”, aldus Marsella.

Dat dit nodig is, blijkt uit de woorden van Brengt Anderson van het Nordic Welfare Centre. “In de Scandinavische landen hebben we een verouderende populatie van 27 miljoen mensen. Een op de twintig mensen is boven de tachtig en dat percentage neemt alleen maar toe. Sociale klasse, etniciteit en levensstijl hebben een enorme invloed op de zelfredzaamheid in het latere leven van deze doelgroep. Zeker in dunbevolkte gebieden dreigt een ineenstorting van de zorg. Enkel met technologische welzijnsoplossingen gaan we het redden om kwalitatief goede zorg te blijven bieden.”

Oplossing niet alleen techniek

“De oplossing zit hem echter niet alleen in techniek maar zeker ook in de implementatie en digitale transformatie”, aldus onderzoeker Henk Herman Nap van kennisorganisatie Vilans. “Dat merken wij in de AAL-projecten waar wij in met Vilans in partciperen, zoals eWare, FreeWalker, POSTHCARD en i-evAALution. Daarin co-creëren we iteratief samen met de eindgebruiker nieuwe AAL technologie, komen ethische vraagstukken aan bod en focussen we ons vanaf de start op business modelling.”

AAL Forum 2019

Een uitgebreid verslag van het AAL Forum, dat plaatsvond van maandag 23 september tot woensdag 25 september, volgt in het ICT&health magazine editie 6 dat in december uitkomt. In het magazine leest u meer over nut en noodzaak van Active & Assisted Living (AAL), digitale transformatie en kansen die automatisering opleveren voor arbeidsmarktproblematiek en over Europees kennismanagement en wat voor oplossingen dat biedt.

Vilans werkt in Europees verband mee aan vijf programma’s in het kader van AAL (Active & Assisted Living), waaronder Palette en Freewalker (voorkomen van dwalen van mensen met dementie). Het kenniscentrum coördineert sinds 2017 al het project eWare. Vilans werkt in dit project samen met Sensara, Tinybots en ZZG Zorggroep.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen