Search
Close this search box.
Search

Gezond oud met hulp technologie centraal op AAL Forum

Een verouderende populatie in een gedigitaliseerde wereld. Een uitdaging? Hoe denkt Europa dit in de toekomst vorm te geven? Zorgprofessionals, ontwikkelaars, investeerders, beleidmakers en onderzoekers uit meer dan twintig Europese landen debatteerden hierover tijdens het AAL Forum eerder deze week in het Deense Aarhus.

In het door de EU gedreven Active (&) Assisted Living (AAL) programma werken betrokkenen uit alle landen aan honderden verschillende projecten en pilots. Dit alles om de beste digitale diensten te implementeren voor mensen om zo lang mogelijk gezond en zelfstandig te kunnen leven. In Nederland is kennisinstituut Vilans op dit gebied al enkele jaren kartrekker van het eWare-project.

“Dit evenement is de hoeksteen van innovatie in de ouderenzorg”, aldus Marco Marsella van de Europese Commissie tijdens de openingsceremonie van AAL Forum 2019. “De oplossingen die hier vandaag worden ontwikkeld, zullen we morgen straks zelf gebruiken om gezond en zelfstandig te blijven leven”, aldus Marsella.

Dat dit nodig is, blijkt uit de woorden van Brengt Anderson van het Nordic Welfare Centre. “In de Scandinavische landen hebben we een verouderende populatie van 27 miljoen mensen. Een op de twintig mensen is boven de tachtig en dat percentage neemt alleen maar toe. Sociale klasse, etniciteit en levensstijl hebben een enorme invloed op de zelfredzaamheid in het latere leven van deze doelgroep. Zeker in dunbevolkte gebieden dreigt een ineenstorting van de zorg. Enkel met technologische welzijnsoplossingen gaan we het redden om kwalitatief goede zorg te blijven bieden.”

Oplossing niet alleen techniek

“De oplossing zit hem echter niet alleen in techniek maar zeker ook in de implementatie en digitale transformatie”, aldus onderzoeker Henk Herman Nap van kennisorganisatie Vilans. “Dat merken wij in de AAL-projecten waar wij in met Vilans in partciperen, zoals eWare, FreeWalker, POSTHCARD en i-evAALution. Daarin co-creëren we iteratief samen met de eindgebruiker nieuwe AAL technologie, komen ethische vraagstukken aan bod en focussen we ons vanaf de start op business modelling.”

AAL Forum 2019

Een uitgebreid verslag van het AAL Forum, dat plaatsvond van maandag 23 september tot woensdag 25 september, volgt in het ICT&health magazine editie 6 dat in december uitkomt. In het magazine leest u meer over nut en noodzaak van Active & Assisted Living (AAL), digitale transformatie en kansen die automatisering opleveren voor arbeidsmarktproblematiek en over Europees kennismanagement en wat voor oplossingen dat biedt.

Vilans werkt in Europees verband mee aan vijf programma’s in het kader van AAL (Active & Assisted Living), waaronder Palette en Freewalker (voorkomen van dwalen van mensen met dementie). Het kenniscentrum coördineert sinds 2017 al het project eWare. Vilans werkt in dit project samen met Sensara, Tinybots en ZZG Zorggroep.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?