Gezondheidsapps effectief in verbeteren gezondheid jongeren

22 maart 2017
Nieuws

Mobiele apps om de gezondheid te managen, bij te houden en te verbeteren: het meten van het lichaam wordt steeds populairder. Ook in de pediatrie worden deze apps steeds vaker toegepast. Onderzoekers van de universiteiten van Florida en Kansas werkten samen om de effectiviteit van deze apps wat betreft de gezondheid van jongeren onder de achttien te onderzoeken.

Het bijhouden van gezondheid door middel van apps is allang niet meer weggelegd voor een selecte groep mensen. In Nederland gebruikt zelfs één op de drie mensen een app, wearable of meter om zijn of haar gezondheid bij te houden. Het is dan ook niet vreemd dat deze digitale meters ook bij kinderen steeds vaker worden ingezet. Deze kinderen zijn immers, als eerste generatie, opgegroeid in een digitale wereld.

Onderzoekers van de universiteiten van Kansas en Florida onderzochten hoe effectief gezondheidsapps zijn bij jongeren onder de 18. Zij ontdekten dat gezondheidsapps wel degelijk kunnen helpen bij het verbeteren van de publieke gezondheid.

Meta-analyse van publicaties

De onderzoekers begonnen met de startvraag ‘hoe effectief zijn mobiele gezondheidsinterventies wat betreft het verbeteren van de gezondheid van jongeren onder de 18?’. Vervolgens maakten zij gebruik van 37 publicaties en artikelen om tot hun conclusie te komen. De gebruikte publicaties en artikelen telden bijna 30.000 participanten. 53.2% hiervan was vrouwelijk. De gemiddelde leeftijd van de onderzochte jongeren was 11.35 jaar.

De artikelen en publicaties duidden aan dat mobiele gezondheidsinterventies een klein, maar significant positief effect op de gezondheid van jongeren hadden. Het betrekken van een ouder of verzorger bleek de effectiviteit van de interventies te vergroten.

Gezien het veelvuldige gebruik van smartphones door jongeren, zouden gezondheidsapps een makkelijk toegankelijke manier zijn om de gezondheid van jongeren positief te beïnvloeden. De mogelijkheid veel data met één apparaat te verzamelen, maakt de smartphone ook interessant voor zorgverleners. De telefoon kan zo zorgen voor een betere afspiegeling van het dagelijks leven van een persoon, waardoor de behandeling van ziekte persoonlijker kan worden. Volgens de onderzoekers zijn de mobiele interventies het onderzoeken en verder ontwikkelen zeker waard.