Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

GGz Breburg past e-health toe bij vernieuwde intake

GGz Breburg, Zorggroep Volwassenen, heeft mede op basis van e-healthtoepassingen een vernieuwde intake ontwikkeld en ingevoerd, met als doel dat cliënten – samen met hun naaste(n) – in dialoog met de behandelaar, komen tot de best passende behandelkeuzes en in dit proces meer regie gaan ervaren.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Uniek aan dit initiatief is volgens de GGz-organisatie dat in de intakefase zowel cliënten als behandelaars gefaciliteerd worden in gezamenlijke besluitvorming en parallel aan de invoering onderzoek wordt gedaan naar ervaringen vanuit cliënt- en behandelaarsperspectief.

E-health toepassing intake

Het vernieuwde intake initiatief bestaat uit de combinatie van e-health (digitale pre-intake en vervolgmodule) in samenhang met Routine Outcome Monitoring (eerste ROM-meting), inzet van ervaringsdeskundigheid én training & intervisie voor behandelaars op het gebied van herstelgericht werken, gezamenlijke besluitvorming en de toepassing van e-health.

Vier centra uit twee regio’s, die cliënten met depressie, angst- en persoonlijkheidsstoornissen behandelen, doen mee aan het initiatief. Bij deze centra vindt ook gerandomiseerd onderzoek plaats. Met deze trial wordt wetenschappelijk onderbouwd in welke mate de vernieuwde intake bijdraagt aan:

  • Minder ‘decisional conflict’ bij cliënten (minder onzeker over, meer achter behandelkeuzes staan, inclusief de randvoorwaarden hiervoor).
  • Cliëntparticipatie, proces van gezamenlijke besluitvorming, gelijkwaardige werkrelatie, commitment aan behandeling, herstel (klachten & functioneren).

Recent is een artikel (Engels) over bovengenoemd  initiatief verschenen in het internationale vaktijdschrift BMC Psychiatry: ‘A digital intake approach in specialized mental health care: study protocol of a cluster randomised controlled trial’.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

KPN Zorgdomotica

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen