De GGZ-instellingen willen met de VR-toepassingen een breder palet aan behandelmethoden beschikbaar krijgen om jeugdcliënten te helpen om te gaan met angststoornissen. Het gaat daarbij om jongeren met bijvoorbeeld straatvrees, angst voor de dokter, angst in de bus of paniek in de supermarkt. Via een VR-toepassing inclusief een HMD (head mounted display) kunnen de jongeren in de thuisomgeving in hun eigen tempo werken aan hun behandeling.
Met de VR Exposure Therapy worden cliënten stapsgewijs geconfronteerd met hun angsten. Iemand die moeite heeft met drukke gebieden, kan dan op een virtueel plein vol mensen worden gezet. Wie bang is om naar de huisarts te gaan kan plaatsnemen in een digitale behandelkamer.De VR-ervaring laat de gebruiker langzaam wennen aan het angstgevoel, dat hierdoor op termijn ook minder wordt – zo is tenminste de bedoeling.
Steeds meer VR, AR in gezondheidszorg
Er zijn steeds meer toepassingen waarbij augmented reality (AR) of Virtual reality) in de medische wereld wordt ingezet. Via augmented reality kan een chirurg bijvoorbeeld via een smart glass extra informatie over een patiënt krijgen tijdens een operatie of live beelden van een camera in het lichaam van de patiënt. Recent kwam naar buiten dat VR gebruikt kan worden om meer inzicht te krijgen in hoe een kankercel werkt.
VR wordt ook onder meer ingezet om patiënten met zeer uiteenlopende aandoeningen te helpen, zowel geestelijk als fysiek. Zo worden ouderen getraind in het voorkomen van vallen, wordt VR ingezet tegen alcoholverslaving en bij de behandeling van mensen met PTSS (post traumatische stress syndroom, of mensen met een dwarslaesie.
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.