Google, Amazon investeren in digitale spraakassistent voor patiënten

3 oktober 2018
How-can-I-help-Google-assistant
Eerstelijn
Nieuws

Amazon’s Alexa Fund en het Google Assistant Investment Program hebben beiden geïnvesteerd in Avia, een digitale spraakassistent die speciaal is ontworpen voor communicatie tussen patiënt en zorgverlener. Het is echter onbekend hoeveel de bedrijven in Aiva hebben gestopt, maar het is geen geheim dat zowel Google als Amazon mikken op de zorgmarkt voor de afzet van nieuwe producten en diensten.

Avia is een start-up uit Los Angeles die een digitale spraakassistent ontwikkelde voor Google Home, Amazon Alexa en andere smart speakers. Het besturingssysteem van Avia is gebouwd op basis van verschillende applicaties waaronder een mobiele app waarmee zorgverleners zelf instellingen kunnen bepalen waaronder communicatie met andere slimme apparaten zoals tv’s, lampen en thermostaten. Avia komt uit de koker van het innovatieprogramma Cedars-Sinai Accelerator, Powered by Techstars.

Strijd om spraakassistent

Google en Amazon zijn verwikkeld in een strijd hun digitale spraakassistenten, respectievelijk Google Assistant en Amazon Alexa, bij zoveel mogelijk mensen in huis te krijgen. Tegelijkertijd denken zij dat de assistenten een rol zou kunnen vervullen bij de ondersteuning van zorgverleners bij de interactie met patiënten. In mei van dit jaar onthulde CNBC nog dat Amazon zou werken aan de oprichting van een medisch team voor Alexa. Voor het Google Assistant Investment Program, opgericht in mei van dit jaar, is het de eerste investering in healthcare. Alphabet, het moederbedrijf van Google, investeerde al wel via Google Ventures in digitale gezondheidstoepassingen.

Tijd voor inhoud

Door het gebruik van digitale spraakassistenten zouden artsen veel meer tijd overhouden voor inhoudelijke zaken terwijl administratieve aangelegenheden worden overgenomen door een digitale assistent. Via Avia kunnen patiënten kiezen uit entertainment, educatieve programma’s en kunnen zij reminders instellen. Ook kunnen via Avia bepaalde diensten worden opgevraagd. Zorgverleners ontvangen op hun beurt notificaties op hun mobiele apparaat. Eerder dit jaar bleek uit onderzoek dat in de EU al één op de vijf artsen een digitale spraakassistent zou gebruiken in de dagelijkse praktijk. De spraakassistenten helpen artsen bij het zoeken naar informatie over ziekten en patiënten, maar ook kunnen zij agenda’s raadplegen en richtlijnen voor behandelingen opzoeken.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!