Google en Fitbit sluiten samenwerking voor digitale zorg

vr 4 mei 2018 - 08:00
Google-Fitbit-samenwerking-gezondheidsdata
Technologie
Nieuws

Google en Fitbit hebben een partnership gesloten om medische data sneller en beter beschikbaar te maken voor artsen. De samenwerking richt zich met name op cloudgebaseerde technologieën en wearables.

Onder de voorwaarden van de samenwerking zal Fitbit gebruik gaan maken van Google’s Cloud Healthcare API’s om door wearables gegenereerde medische data eenvoudiger in elektronische patiëntdossiers te integreren. Doordat deze data sneller bij de arts binnenkomt en deze data accurater en veiliger wordt aangeleverd, moeten artsen betere beslissingen kunnen gaan nemen. In een toelichting claimt Fitbit te beschikken over de grootste health- en fitnessdatabase. Het bedrijf zal deze database verhuizen naar het Google Cloud Platform waar de data via AI en machine learning zal worden verwerkt. Hierdoor moet Fitbit sneller kunnen opschalen en verbeteringen kunnen aanbrengen op het gebied van privacy en security. Daarnaast moet de samenwerking een boost geven aan Fitbit’s Health Solutions business. In een blogpost schrijft dr. Gregory J. Moore, VP of healthcare Google Cloud, naar aanleiding van de samenwerking dat Fitbit inmiddels kan bogen op 76 miljoen verkochte wearables en een installed base van 25 miljoen actieve gebruikers van zijn fitness- en healthplatform.

Fitbit: doorbreken naar zorgsector

Hoewel Fitibit bij het grote publiek bekend staat als maker van activity wearables, verlegt het bedrijf steeds meer zijn koers naar de zorgsector in brede zin. Al in 2016 sprak CEO James Park over de mogelijkheden die er voor zijn bedrijf liggen op het gebied van health wearables. Zo zei hij dat FitBit grote populariteit geniet onder onderzoekers en wetenschappers en dat FitBit goed is gepositioneerd om als consumentenmerk het vertrouwen van patiënten te winnen. Fitbit lanceerde in augustus vorig jaar nog een nieuwe smartwatch die het bedrijf meer tractie moet geven op de markt voor digitale health-toepassingen. Bij de lancering sprak Fitbit zelf over de ‘ultieme gezondheids- en fitness smartwatch’. Binnen dat domein komt Fitbit steeds meer in het vaarwater van Apple, dat zij Watch steeds meer positioneert als health wearable en de samenwerking opzoekt met gerenommeerde onderzoekinstituten en ziekenhuizen. Veelzeggend was ook de overname van Twine Health in februari van dit jaar. Twine Health is een healthcare coaching platform voor diabetes en hypertensie dat gebruik maakt van AI om de juiste match tussen patiënt en zorgverleners te vinden. Meer weten over zinnige zorginnovaties en de implementatie? Op 22 juni tijdens de ICT&health World Conference krijgen en delen honderden zorgprofessionals inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden. Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw ticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.