Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
16 augustus 2018
Artikel delen

Google komt met gezondheidscoach voor wearables

Google wil een gezondheidscoach introduceren onder de voorlopige naam Google Coach. Het is nog niet duidelijk wanneer de dienst wordt uitgebracht of wanneer Google met testversies komt. Googles grootste rivaal Apple biedt al langer diensten op het gebied van gezondheid en sportiviteit via zijn Apple Watch en het besturingssysteem WatchOS. Een deel hiervan, zoals toegang tot patiëntendossiers, is vooralsnog alleen in de VS beschikbaar.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Met de door AI-technologie ondersteunde gezondheidscoach wil Google mensen helpen bij het op peil houden of verbeteren van hun gezondheid en conditie. Dat schrijft Android Police. Intern is het project bekend onder de werknaam Project Wooden.

Google is al wel enige jaren actief op het gebied van gezondheid en life science met dochters zoals Verily (dat onder meer onderzoek naar Parkinsons ondersteunt)  en Deepmind (big data toepassingen). Op AI-gebied werkt Google aan algoritmes die de gezondheidsconditie van mensen kan voorspellen of via de zoekmachine kan bepalen of iemand bijvoorbeeld depressief is.

Op mobiel en wearable-gebied is de onderneming echter nog niet veel te zien. Apple probeert juist hier zijn stempel te drukken op de markt voor gezondheid, zowel richting consumenten als professionals. Google sloot recent wel een samenwerking met Fitbit, dat smart bands en smartwatches voor onder meer fitness-doeleinden levert.

Proactief suggesties met behulp AI

Het doel is niet alleen om een app te introduceren die bijhoudt hoe iemand sport of traint. gegevens die Google heeft over bijvoorbeeld leeftijd of lichaamsfuncties (via sensors in mobieltjes of wearables) worden gecombineerd om met behulp van de gebruikte AI-technologie proactief suggesties en tips te geven op het gebied van gezondheid en leefstijl. Dat kan gaan om de beste soort oefeningen, het bijhouden van vooruitgang op sportief gebied en het suggereren van alternatieven wanneer iemand een training mist.

Ook op het gebied van eten en drinken moet Google Coach gaan helpen. Wie vaak uit eten gaat of besteld, kan een suggestie krijgen voor gezonde opties gebaseerd op locatie. Wie veel thuis kookt, kan in de mail een menuvoorstel en boodschappenlijst krijgen voor de komende week. maar verder moet het mogelijk worden om een notificatie te krijgen wanneer je je medicijnen moet nemen.

Gezondheidscoach vooral bedoeld voor smartwatch

In eerste instantie is de toepassing bedoeld voor Google Wear (wearables zoals smart watches), maar het is ook de bedoeling om functies via de smartphone te kunnen gebruiken. Dat betreft dan onder meer de notificaties en suggesties. Voor live monitoring van gegevens zoals lichaamsfuncties, moet echter een Wear OS-device gebruikt worden. Uiteindelijk zou de toepassing ook gebruikt moeten kunnen worden op bijvoorbeeld Android TV of via Google Home.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen