Search
Close this search box.
Search

Google krijgt 5 jaar toegang tot gezondheidsgegevens 1,6 miljoen mensen

The Royal Free London NHS Foundation Trust en Artificial Intelligence firma DeepMind hebben een vijf-jarig contract getekend om een app genaamd Streams te maken. De deal verbreedt de al eerder omstreden samenwerking tussen beide partijen.

Streams is een app die gebruikt gaat worden door professionals in de gezondheidszorg. Het laat een alarm afgaan wanneer de vitale functies of de bloeddruk van een patiënt abnormaliteiten vertonen. Artsen kunnen dan snel ingrijpen voor het probleem escaleert.

Volgens de Trust heeft Streams tot nu toe algoritmes gebruikt om acute nierproblemen te detecteren. Daarbij zeggen ze dat “artsen binnen enkele seconden, in plaats van uren, op de hoogte worden gebracht van de problemen bij de patiënt en het de artsen op die manier tijd vrij maken van papierwerk omdat ze hiermee een half miljoen uren aan directe zorg erbij krijgen.” Het doel is om Streams te gebruiken als een diagnostische tool voor een zeer breed scala aan ziektes, inclusief bloedvergiftiging en orgaanfalen.

Zorgen

New Scientist publiceerde eerder dit jaar een artikel waarin het vertelde over de groeiende zorg dat de samenwerking DeepMind toegang geeft tot een enorme hoeveelheid gezondheidsgegevens van 1,6 miljoen mensen… van de afgelopen vijf jaar.” Ook gaf het aan dat de data door een derde partij opgeslagen wordt in Groot Brittannië en dat DeepMind verplicht is de data te deleten wanneer de overeenkomst tussen beide partijen afloopt.

In een follow-up dat deze week werd gepubliceerd, onthulde New Scientist dat de Britse Information Commissioner’s Office deze deal van data delen onderzoekt en de bevindingen scherp in de gaten houdt. In een verklaring zeggen ze dat zij: “er hard aan werken om ervoor te zorgen dat het project voldoet aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens."

De private sector deelt de zorgen omtrent het massaal verzamelen van medische gegevens zonder de toestemming van de patiënten. Phil Booth, coördinator van medConfidential zet zijn vraagtekens bij de app: “Het baart ons zorgen dat Google gegevens ontvangt van elke patiënt die het ziekenhuis heeft bezocht in de afgelopen vijf jaar en daar maandelijkse updates over ontvangt… omdat de gegevens van de patiënt tot een maand oud zijn, maakt het het gehele proces onbetrouwbaar en de mist rondom onduidelijke data wellicht nog erger.”

Julia Powles, een advocaat gespecialiseerd in technologische wetgeving en beleid van de universiteit van Cambridge zegt dat “we niet weten – en er niet achter kunnen komen – wat Google en DeepMind werkelijk met de gegevens van de NHS doen, noch hoe Royal Free controleert wat DeepMind doet.”

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?