Google sluit samenwerking voor informatievoorziening PTSS

15 december 2017
google-iphone_edited
ICT
Nieuws

Wanneer gebruikers van Google mobile search zoeken naar posttraumatische stressstoornis (PTSS) of daar aan gerelateerde klachten, krijgen zij automatisch relevante bronnen en een medisch gevalideerde vragenlijst voor PTSS. Dit volgt uit een samenwerking tussen de zoekgigant en de Amerikaanse National Alliance on Mental Illness (NAMI) en het Department of Veterans Affairs’ National Center for PTSD.

De samenwerking heeft vooral tot doel meer mensen te helpen die denken te kampen met PTSS of gerelateerde klachten, door hen beter te informeren over de mentale aandoening. Gebruikers van Google mobile search krijgen bijvoorbeeld officiële DSM-screening tool PC-PTSD-5 onder ogen op basis waarvan zij een eerste, eigen diagnose kunnen stellen.

Bij een Google mobile search voor PTSS krijgen gebruikers automatisch een zogeheten “Knowledge Panel” gepresenteerd waarop een overzicht van symptomen staat alsmede mogelijke behandelingen. Gebruikers kunnen ook klikken op de entry “check if you may have PTSD” voor het opvragen van de DSM-screening tool PC-PTSD-5. De test is geheel anoniem een geeft een indicatie van de ernst van de problemen.

In een blogpost schrijft de NAMI dat momenteel de helft van de 14 miljoen PTSS-patiënten in de VS professionele hulp zoekt voor zijn aandoening.

Samenwerking in aanpak depressie

Enkele maanden eerder werkten Google en de NAMI ook al samen in een soortgelijk project. Dit keer ging het om mensen die lijden aan depressieve klachten die via Google mobile search de DSM-screening tool PHQ-9 eenvoudig kunnen opvragen. Ook krijgen gebruikers een directe link naar het National Suicide Prevention Lifeline Centre. Ook hierover schreeft de NAMI een blogpost.