Google’s DeepMind maakte grote fouten met Britse medische data

22 maart 2017
Nieuws

Google-onderdeel DeepMind heeft in het Verenigd Koninkrijk onaanvaarbare fouten gemaakt bij de behandeling van gevoelige medische informatie. Ook de Britse gezondheidsdienst National Health Service (NHS) komt er in een nieuwe academische studie van de University of Cambridge niet ongeschonden uit.

DeepMind en de NHS sloten in 2015 een overeenkomst met betrekking tot het delen van data. De samenwerking bleef niet geheel onomstreden omdat DeepMind volgens het contract verregaande toegang kreeg tot medische data van zo’n 1,6 miljoen Britse patiënten.

In eerste instantie zou DeepMind via een app genaamd Streams artsen nierpatiënten helpen monitoren, maar al snel bleek dat er meer data werd uitgewisseld dan de bedoeling was. Google liet destijds in een verklaring weten dat het toegang tot alle beschikbare medische data nodig had om Steam goed te kunnen laten functioneren. Tot die data behoort onder meer locatiedata van zowel patiënt als bezoekers.

Wankele basis

De nieuwe studie wijst uit dat DeepMind toegang heeft tot persoonlijke medische data waaronder bloedtests en diagnoses die terug gaan tot een periode van vijf jaar. De onderzoekers van de University of Cambridge concluderen dat de overeenkomst uit 2015 stoelde op een wankele basis zonder dat precies duidelijk was wat precies de kaders waren.

Google en de NHS lieten in een gezamenlijke verklaring weten dat het onderzoek de werkwijze van de NHS met betrekking tot de verwerking van data verkeerd interpreteert.