Gratis PGO vanaf 1 oktober 2019 beschikbaar

8 mei 2019
Smartphone-gebruikster-1
Patiënt
Nieuws

Vanaf 1 oktober 2019 kunnen Nederlanders gebruik gaan maken van een gratis persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Op korte termijn komt de Patiëntenfederatie Nederland met een PGO Keuzehulp om het selecteren van een passend PGO makkelijker te maken. Dat laat het ministerie van VWS weten in een 'vraag en antwoord'-document. In het document wordt verder uitgelegd waar een PGO voor bedoeld is.

Minister Bruno Bruins maakte in maart 2019 bekend dat er een tijdelijke financieringsregeling komt voor leveranciers van een PGO die voorzien zijn van een MedMij-label. De regeling zal een aantal jaar gelden, aldus VWS. PGO-leveranciers kunnen zich tot 16 juli 2019 inschrijven. Zij krijgen dan 7,50 euro betaald voor elke actieve gebruiker en dienen het PGO vervolgens gratis aan die gebruiker ter beschikking te stellen.

De tijdelijke financieringsregeling loopt van 1 oktober 2019 tot eind 2020 en is beoogd om twee keer met een jaar verlengd te worden. Op dit moment wordt volgens VWS gewerkt aan deel twee: een structurele financiering voor de periode na 2022.

PGO met MedMij-label

In totaal hebben vorig jaar 84 leveranciers van PGO’s en informatiesystemen zoals EPD’s en xIS’en zich aangemeld als kandidaat-deelnemer van MedMij. Afgelopen april kregen de eerste twee leveranciers (Drimpy en Ivido) het MedMij-label uitgereikt. MedMij-deelnemers zijn, mede door het label op hun omgeving, voor zowel zorggebruikers als zorgverleners herkenbaar als veilig en betrouwbaar. Het is nog niet bekend op welke termijn meer PGO's het MedMij-label krijgen.

Met een PGO – een website of een app – kunnen mensen zelf bepalen of en zo ja, met welke zorgverleners medische gegevens gedeeld worden. De meeste omgevingen bieden daarnaast aanvullende functionaliteiten, zoals het vastleggen van via wearables geregistreerde lichaamsfuncties.

Patiëntenfederatie Nederland zou op korte termijn met een PGO Keuzehulp komen, zo liet Bruins bij aankondiging van de financieringsregeling weten. Momenteel verwijst de federatie naar de Digitale Zorggids, waar 11 PGO's vernoemd staan.