Search
Close this search box.
Search

‘Groeiend tekort aan AI-specialisten zorgelijk’

Kunstmatige Intelligentie (AI) wordt door steeds meer bedrijven ingezet om hun producten en diensten te verbeteren. Maar AI beperkt zich niet alleen tot het bedrijfsleven: het is voor de gehele maatschappij een ontwikkeling waar zorgvuldig mee moet worden omgegaan. Tegelijkertijd groeit het tekort aan specialisten op dit vlak. Een zorgelijke ontwikkeling stelt Hans de Jong, president van Philips.

In een interview met Trouw stel De Jong dat het hoog tijd is om te investeren in onderwijs en onderzoek op het terrein van AI om te voorkomen dat Nederland straks achter loopt op de ontwikkelingen. En die gaan zeer snel, ziet de Philips-topman. Die snelheid zorgt er inmiddels voor dat een tekort aan AI-specialisten dreigt, een scenario dat slecht uitpakt voor de zorgsector. “De gezondheidszorg behoort in Nederland tot de wereldtop. Het is van het grootste belang om dat zo te houden”, zegt De Jong daarover.

Eerder al waarschuwde Philips-topman Frans van Houten in de Telegraaf voor een tekort aan AI-specialisten in Nederland. Er is een enorm tekort aan talent in Nederland, vooral op het gebied van datawetenschap. Meer en meer bedrijven hebben datawetenschappers nodig””, zei Van Houten.

Afgelopen zomer moedigde Henk Valk, CEO van Philips Benelux in een blog aan om AI vooral te zien als bondgenoot in het duurzaam maken van de gezondheidszorg. Volgens Valk is om alle aspecten van AI goed te laten werken uitgebreide samenwerking vereist tussen clinici, datawetenschappers, interactieontwerpers en andere experts.

Philips zeer actief met AI

Philips zelf werkt inmiddels 60 procent van het onderzoekspersoneel met slimme software en data-analyse en tot dusver heeft het Eindhovense healthtech-bedrijf weinig moeite om AI-specialisten binnen te halen. Daar speelt vooral het merk Philips een belangrijke rol. Philips ontwikkelde zich de voorbije jaren als wereldspeler op de markt voor digitale gezondheidstechnologie.

Philips gebruikt AI voor onder meer radiologische systemen. Ook staat Philips aan het hoofd van een prestigieus Europees onderzoek naar innovatie in de gezondheidszorg door middel van big data-analyses. Het gaat onder meer om het toepassen van AI-technologieën in de gezondheidszorg, gericht op lagere kosten en betere zorgresultaten voor patiënten.

In oktober maakte Philips bekend in zijn wereldwijde samenwerkingsprogramma HealthWorks samen met 19 startups te gaan zoeken naar AI-oplossingen voor de gezondheidszorg. Het 12 weken durende programma geeft 19 AI-startups toegang tot de expertise van Philips op het gebied van gezondheidstechnologie en het ecosysteem van de kennispartners van het bedrijf.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?