Search
Close this search box.
Search

Groene Hart Ziekenhuis zet EPD Nexus in

Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) gaat het EPD gebruiken van NEXUS Nederland. Beide partijen hebben 18 juli een overeenkomst getekend voor de levering en implementatie van de complete NEXUS-software suite. Het systeem van Nexus wordt in Nederland door circa 30 zorginstellingen ingezet, waaronder de St. Anna Zorggroep.

Het GHZ heeft locaties in onder meer Gouda, Bodegraven en Nieuwerkerk a/d/ IJssel. Met de keuze voor Nexus legt het GHZ naar eigen zeggen een ‘gezonde en efficiënte basis’ om haar ambitie als virtueel netwerkziekenhuis waar te maken. Grote voordelen van het pakket voor het GHZ zouden het open systeem zijn en de mogelijkheden tot verdere samenwerking in de keten.

Marlies Telgenkamp, Raad van Bestuur GHZ, stelt dat het ziekenhuis als rode draad in het Strategisch Plan heeft dat het de zorg nog slimmer wil organiseren om te kunnen voorzien in de veranderende zorgvraag. “Digitale netwerkzorg is hierbij cruciaal. Met de keuze voor één samenhangend en innovatief ICT-systeem van NEXUS kunnen we deze slag maken.”

Open structuur voor betere integratie

Het GHZ had in dit kader als belangrijke randvoorwaarde een systeem dat kan communiceren met huidige en toekomstige applicaties. De open structuur van NEXUS moet het mogelijk maken om oplossingen van derden in het systeem te integreren – zoals recent werd overeengekomen met communicatie-app BeterDichtbij.

Zo ondersteunt het systeem verdere samenwerking in de keten, meent Maikel van Oosterhout, CMIO bij het GHZ. “De flexibiliteit van het systeem in combinatie met ‘standaardiseren, structureren en stroomlijnen’ van data en content biedt veel mogelijkheden. De openheid en een optimaal gebruikersgemak voor de zorgverlener was een keihard criterium in onze keuze.”

Gefaseerde implementatie

Een andere doorslaggevende factor voor het GHZ was de mogelijkheid tot gefaseerde implementatie van het Nexus-systeem. Hiermee acht het GHZ het mogelijk zich organisch te ontwikkelen, in samenspraak met in- en externe stakeholders.

Met de ondertekening van het contract kan deze gefaseerde implementatie van start gaan. In de eerste fase worden alle 24 huidige losse EPD-systemen vervangen door één gestandaardiseerd en multidisciplinair NEXUS/EPD inclusief het PDMS voor de IC en de SEH. In de volgende fases richten de vernieuwingen zich op het gehele OK-complex en het medicatieproces, waarna het traject in 2021 afgerond zal zijn.

Betere uitwisseling gegevens

Nexus behoort tot de kleinere EPD-aanbieders bij Nederlandse ziekenhuizen. Het wordt behalve bij het GHZ en het St. Anna Ziekenhuis onder meer bij het Bernhoven (Oss-Uden-Veghel) ingezet. De meeste ziekenhuizen zetten EPD’s van ChipSoft (HiX) of Epic in. Kleinere partijen zijn behalve Nexus onder meer Alert en Cerner.

Onder meer via initiatieven van het Informatieberaad Zorg en de initiatiefnemers van het manifest Samen Vooruit wordt er gewerkt aan betere uitwisseling van gegevens tussen verschillende EPD’s via standaard informatiebouwstenen. Zo moeten zaken zoals dubbele administratie en (medicatie) fouten voorkomen worden. Nexus heeft zich ook aan dit manifest gecommitteerd.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?