Grote Europese subsidie voor onderzoek naar eHealth

4 januari 2016
Europavlag-scaled
Innovatie
Nieuws

Het LUMC krijgt samen met TNO en diverse Europese partners een Horizon 2020-subsidie van 5 miljoen euro. Het geld is bestemd voor de ontwikkeling van een innovatief digitaal zorgsysteem. Slimme apps en computersimulatiemodellen moeten diabetespatiënten meer grip geven op hun ziekte.

Ehealth is in opkomst, en een belangrijk middel om het zelfmanagement van patiënten te ondersteunen, vertelt Jaap Sont van het LUMC-Kwaliteit van Zorg-Instituut. “Het digitale zorgsysteem moet diabetespatiënten helpen meer inzicht te krijgen in hun gedrag, de gevolgen ervan voor hun gezondheid en de mogelijkheden om hun welzijn te verbeteren. Ook zorgverleners krijgen een beter beeld van de gezondheid van hun patiënt.” 

Partners

Het LUMC krijgt de subsidie samen met partners uit verschillende landen. Sont: “TNO is de coördinator van het project. Daarnaast werken we samen met instituten en bedrijven die gespecialiseerd zijn in het ontwikkelen van de benodigde technologie, zoals digitale applicaties, meetinstrumenten en de ICT-infrastructuur. En met een aantal ziekenhuizen, die net als het LUMC met patiënten aan de slag gaan.”

Verzamelen en toetsen

Het project start in februari 2016 en gaat 3,5 jaar duren. Psycholoog Sasja Huisman van de afdeling Endocrinologie vertelt: “De studie begint met het verzamelen van gegevens van een groep patiënten over onder meer bloedsuikers, voedingsinname, beweging, gewicht, bloeddruk en psychologische gesteldheid. Met deze gegevens worden voorspellende modellen ontwikkeld die uiteindelijk in een vergelijkend onderzoek met 95 patiënten worden getoetst.”

Coaching

Het resultaat moet een toegankelijk en gebruiksvriendelijk coachingssysteem worden, bijvoorbeeld in de vorm van een app. Iedere patiënt krijgt een persoonlijk actieplan voor zelfmanagement dat bestaat uit persoonlijke en voorspellende feedback en handvatten om zelf te werken aan een betere kwaliteit van leven. “Dit alles vormt een waardevolle aanvulling op de reguliere zorg,” zegt Huisman. “Het persoonlijk contact met de eigen zorgverlener blijft belangrijk. Maar juist op al die momenten dat de zorgverlener niet beschikbaar is, heeft dit systeem mogelijk een grote toegevoegde waarde.’

Flexibel systeem

Diabetes is een veel voorkomende aandoening, en het aantal patiënten zal de komende jaren alleen maar toenemen. Met efficiënte en op de individuele patiënt gerichte zorg valt veel te winnen. Maar het coachingssysteem moet ook inzetbaar zijn bij andere aandoeningen. Sont: “We werken aan een flexibel systeem, dat we per patiënt en aandoening kunnen aanpassen. En dat bovendien in heel Europa gebruikt kan worden. Het moet dus ook passen in heel verschillende zorgsystemen.” 

Door: LUmc